Hjälp, masktätheten stämmer inte!

…eller; varför blev tröjan lagom till en genomsnittlig trädgårdstomte?

Ja, det här med masktäthet, eller stickfasthet som det också kallas, är ingen lätt historia. I beskrivningen står det tydligt att bara jag håller angiven masktäthet så kommer den nya tröjan sitta som en smäck och förvandla mig till 2000-talets motsvarighet till Ava Gardner. Visst…

Jag råkade nyligen ut för en hemsk historia vilket fick mig att fundera över det här med masktäthet. Läste ni förra blogginlägget om sticklingo? Apropå TOAD (Trashed Object Abandoned in Disgust)… glad i hågen monterade jag härom dagen min nya läckra lilla skapelse och drog på mig den för att sedan sjunka ner i fullständigt mörker och förtvivlan. Svordomarna ekade i kåken. 11-åringen blev dock överförtjust när mamma erbjöd sig att ordna med tidig majbrasa.

Så nu ska vi snacka stickfasthet.

Först och främst; vad är det?

mäta masktathet

 

Jo, antalet maskor respektive varv per 10×10 cm. Eller om det är ett engelskt mönster: per 4″ (vilket är ungefärligen samma sak). Om man inte håller den masktäthet mönstret anger är chansen, eller risken stor att resultatet blir som ovan, en fullständig katastrof som inte ens går att donera till välgörande ändamål.

Väljer man att sticka i det garn som möntret är skrivet för är det relativt lätt. Steg 1: STICKA EN PROVLAPP!

Jamen, det är ju så trååkigt att sticka provlappar till höger och vänster. Själv ansåg jag i många år att provlappar var ett slöseri med tid och intelligens (?). I min ungdom var jag vild och galen – ha, jag vågar strunta i provlappar! Revolutionen sköter sig inte själv, upp på barrikaderna!! Det gick ju bra…

Provlappen är ett nödvändigt ont, alldeles avgörande för om man ska våga visa sig offentligt i sitt hemstickade plagg. Sedan mäter man. Stämmer det är det bra så. Blir det för många maskor på 10 cm får man pröva att gå upp i stickstorlek, och är det för få så går man ner.

Att maskkantalet stämmer på bredden är viktigast för att din oversizade stortröja inte ska sitta som en andra, mycket hårig hud istället. Eller tvärtom. Antalet varv är viktigt ibland…va? Jo, för att i beskrivningen kan stå skrivet ungefär som följande:

“…när arbetet mäter 7 cm…” eller “…minska var 4:e cm…” och då är allt gott och väl. Hur många varv jag stickar på 7 cm har inte så stor betydelse, längden på plagget eller vad det nu är kommer att stämma i alla fall.

Om det däremot ser ut så här:

“…minska 1 m vart 10:e varv…”, då bör även antal varv stämma – 10 varv i ett garn kan mäta 5 cm men 3 cm i ett annat, och då kan det gå snett. “Nämen, vad i…låt bli att trampa mig på ärmarna, otäcka karl!”

Så långt gott och väl. Men om jag inte vill sticka i det där synnerligen fula/dyra/plastiga garnet som dom har stickat i då?

 

Lära sig förstå mönster

Väljer man ett annat garn är det också relativt lätt men kräver lite tankemöda. Steg 1: STICKA EN PROVLAPP!

Som den tröja jag stickade för ett tag sedan (den passar, ta mig tusan!),  i ett helt annat garn än vad beskrivningen tyckte att jag skulle. Det tycks för det mesta bli så, jag fattar inte varför jag alltid ska göra det så svårt för mig. Förmodligen också det en rest från min ungdom när jag ständigt stod och skrek protestramsor i bohemiska kläder utanför maktens boningar. Vilket inte alls har med saken att göra.

Hur som helst, den angivna masktätheten (jag förkortar det till mt) var 23 m x 30 v, och med det garn jag hade låg den istället på 19 m och 25 v. Nu ska vi räkna matte.

Jag ville att tröjan, som stickas i två stycken, den är alltså inte rundstickad, och är rak i modellen skulle ha ett bystmått på 49 cm, dvs 98 cm i omkrets vilket var strl M i beskrivningen.

Min mt: 19 m ger 1,9 m per cm. (19/10=1,9).
Mönstrets mt: 23 m ger 2,3 m per cm.
Mina mått blir då 1,9 m x 49 (bystmåttet) = 93,1 m.
Mönstret: 2,3 x 49 = 112,7 m.

Vilket betyder att jag bör ha 93 maskor på stickan för att få rätt bystmått, istället för det ursprungliga mönstrets 112 m. Nu hade jag lite tur för strl S i ursprungsmönstret stämde med min mt – enl. mönstret skulle 92 m läggas upp för S – så jag kunde helt enkelt följa alla angivelser för S istället för M. En maska hit eller dit spelar ingen roll.

Inte när det gällde längden dock; jag är 1,74 cm lång och i strl S var den totala längden på tok för kort för mig, om jag inte hade haft ett ständigt behov av att visa magen i alla väder. Vad gäller längdangivelserna fick jag följa strl M, och t. ex. maska av för ärmhål vid 38 cm, enl. M, och inte vid 35 cm som i strl S.

Som exempel, med storlekarna S (M- L) angivna:

i mönstret står “när arbetet mäter 35 (38-41) cm avmaskas 4 (5-6) m i var sida”.
Det innebär att jag följer längdmåttet 38 cm för strl M men avmaskar 4 m enl. strl S.

Varv får man räkna om på samma sätt.

30 varv på 10 cm ger 3 varv/cm, men i mitt fall, med 25 varv blir det 2,5 v/cm istället.
Vilket inte har så stor betydelse kan tyckas, men i slutänden kan det ge ett plagg som är åtskilligt annorlunda än vad man tänkt sig. Speciellt om det i mönstret står till exempel “…sticka slätstickning i 45 varv.”

45 v i garn A ger 45/3 = 15 cm, och i garn B, 45/2,5 = 18 cm.

Vilket betyder att jag ska sticka 15 cm slätstickning, även om det inte är 45 v med mitt garn.

Eller så struntar man i allt och gör som jag inte borde och hittar på en helt egen beskrivning. Min uträkning var tydligen inte helt korrekt. De flesta av mina egenhändigt ihopknåpade mönster brukar faktiskt funka ganska bra, men det här senaste…jag såg ungefär lika bra ut som om jag hade haft ett par invirkade älghorn på skallen. Det blir för övrigt nästa projekt.

Jag hoppas jag fått med det väsentliga nu. Efter all denna matematik i den högre skolan sitter jag här med ögonen i två väderstreck och joddlar stillsamt för mig själv.

 

Om ni undrar över något vad gäller alla dessa uträkningar så skriv en fråga så ska jag svara efter bästa förmåga.

Hej!

//Johanna

 

 

 

 

 

.

One thought on “Masktäthet; hur räknar man?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

4 × five =