Med masktäthet menas antal maskor och varv per centimeter.

Anledningen till att man gör ett masktäthetsprov (som är en stickad provlapp) är att kolla att man stickar med samma masktäthet som anges i den stickbeskrivning du ska följa. Stämmer inte masktätheten påverkas resultatet, det är alltså en väldigt viktig del och som du alltid bör börja med. Saker som kan påverka masktätheten är framförallt din egen personliga stil, om du stickar hårt eller löst, garnets tjocklek och storlek på stickorna.

Masktätheten görs i stort sett alltid på slätstickning om inte annat anges.
Så här brukar det vara uppställt på alla garnbanderoller: 10 x 10 cm = 24 m x 27 v på st 5 mm.
Det betyder att på en stickad kvadrat som har måtten 10 x 10 cm, går det 24 maskor och 27 varv när man stickar på stickor storlek 5 mm. Stämmer ditt mask- och varvantal med detta så blir det rätt. Om inte, så börja med att byt storlek på stickorna, mindre om du stickar för löst, och större om du stickar för hårt.

Maska av innan du mäter, resultatet blir inte rätt när stickorna sitter kvar. Låt gärna lapparna ligga ett dygn om du vill vara helt förvissad om att de ska anta sin naturliga form. Man kan tycka att det är lite mycket förarbete, men, när detta arbete är gjort så blir det rätt från början!

Masktäthet, här mäts antal maskor per 10 cm

Här mäts antal maskor per 10 cm

Masktäthet, här mäts antal varv per 10 cm

Här mäts antal varv per 10 cm