Det finns tre olika sätt att sticka ett mönster med flera färger samtidigt

Färöstil (eller Fair isle), intarsia, och mosaikstickning.

Färöstil

Färöstil definieras av tradition som att sticka med flera färger samtidigt, men aldrig med mer än två färger per varv. Dock har betydelsen kommit att ändras och betecknar nu stickning med flera färger med täta färgbyten, och där garnet löper längs med varvet på avigsidan. De flesta färömönster slätstickas runt på strump- eller rundstickor. Norska lusekoftor till exempel, stickas runt i ett stycke och sedan klipper man upp för framkant och ärmhål. Svenska bohuskoftor stickas också runt och klipps upp, för att inte behöva sticka de aviga varven, som kan vara lite svårt med flera färger.

Intarsiastickning

Intarsiastickning är en teknik där man stickar varje färgfält med separata nystan, eller korta längder av garnet. Garnet löper inte med på avigsidan utan vid färgbyten lämnar man helt enkelt garnet hängande och börjar med nästa färg. För att det inte ska uppstå glapp snor man de olika garnerna om varandra vid varje byte.

Mosaikstickning

Vid mosaikstickning, slutligen, löper inte heller garnet med, utan varje färgbyte sker i kanten av varven, och bara två färger används. Man kan sticka både slät- och rätstickning, samt avigvänd slätstickning. Den ena färgen används i två hela varv, och de maskor som enligt mönstret skall stickas i den andra färgen lyfts helt enkelt utan att stickas. Efter två varv byter man färg i kanten och stickar nu de maskor som man tidigare lyfte.

De exempel som vi stickat upp är alla stickade i färöstil, och garnet är transporterat på avigsidan.

När man stickar är det svåraste, och även det viktigaste, att hålla samma stickfasthet och att inte dra garnet på avigsidan för hårt. Gör man det resulterar det i ett ”buckligt” arbete som drar ihop sig och ser ojämnt ut, med omväxlande lösa och hårda maskor. Om det är täta färgbyten, till exempel om varje färg stickas i bara tre eller fyra maskor, behöver man oftast inte bekymra sig om att sno färgerna om varandra på baksidan, eller som det kallas, väva in garnet, men om det är längre mellan bytena kan det vara bra att göra så.

De lösa trådarna på baksidan kan annars lätt ge efter och fastna i fingrar, halsband och så vidare. Det garn som vävs in kan synas lite på rätsidan; det kan vara bra att undvika starka kontrastfärger så att den vita tröjan inte ser svartprickig ut där den inte ska vara det.

Sticka med flera färger: Stjärna
Klassiskt stjärnmönster – trådarna på avigsidan skall hålla samma stickfasthet som resten av arbetet; garnet på baksidan ska ligga något löst så att plagget kan ligga plant utan att buckla sig.

Lyft alltid upp det ena garnet under det det andra

För det mesta stickar vi här i Sverige med båda garnerna i samma hand, vänster hand om du är högerhänt. Tänk på att när du växlar mellan färgerna så skall det ena garnet alltid lyftas upp under det andra, och vice versa – det andra garnet över det första. Eftersom det är svårt att sticka exakt jämnt så kommer den ena färgen förmodligen bli lite mer framträdande än den andra. Stickar man ett par vantar i, säg blått och grönt och inte tänker på vilket garn som lyfts över eller under så kan det resultera i en vante som ser ut att gå i blått och en som går i grönt.

Att låta garnet löpa med på avigsidan gör plagget extra varmt, eftersom garnet kommer att ligga dubbelt. Dock kan det även göra att det blir mindre än man tänkt sig, så sticka först en provlapp.

Ett mönster på ett plagg i flera färger innehåller ett diagram som visar vilken färg som ska användas. (Läs mer om det under Följa en beskrivning.)

Varje ruta motsvarar en maska och varje rad ett varv. Diagrammen läses från höger till vänster, nerifrån och upp. Diagrammet visar förmodligen inte hela plagget, utan en mönsterrapport som upprepas från början till slutet av varvet.

Som tidigare sagt, stickar man nästan alltid färöstickning runt på strump- eller rundstickor.  Skulle det vara så att arbetet stickas platt gör man på samma sätt på de aviga varven som på det räta – när den ena färgen inte används låter man den hänga och plockar sedan upp den över eller under det andra garnet, alltid den ena färgen under, den andra över.

De exempel som visas nedan är av praktiska skäl stickade platt, men som sagt, det hör till undantagen. De är dessutom stickade i bomull, men vanligtvis använder man ullgarn som är mer elastiskt.

Argyll

Sticka med flera färger: Argyll diagram

Hjärtan i kvadrat

Mönster och diagram: Flerfärgsstickning