Sy eller virka ihop mormorsrutor

.

Sy eller virka ihop mormorsrutor

Jag har fått flera förfrågningar om mormorsrutor;  mera specifikt om hur man får ihop femtielva rutor när alla redan är färdigvirkade och klara och ligger i en stor, dammsamlande hög.

Det enkla svaret
– virka en enda fullkomligt gigantisk ruta som på egen hand kan försörja en medelstor familj samt deras grannar med sängvärme det kommande seklet.

Det något mer uttömmande svaret – sy eller virka ihop dem. En och en. (Oh, så roligt om jag slutade skriva här..öhh).

Det finns naturligtvis en mängd sätt att göra detta på; jag tänker inviga er i de två (tycker jag) lättaste varianterna. Också (tycker jag igen), de snyggaste. Nu tänker jag för enkelhets skull utgå från ett antal rutor som så småningom ska bli en filt, men det funkar i de flesta andra fall också, såsom väskor, kläder, kuddar osv.

Vi börjar med att sy ihop dem:

1. Grabba tag i två av rutorna och lägg dem räta mot räta. Lägg även beslag på en grov nål och garn i lämplig färg – jag har använt gult för att det ska synas tydligt. Nu ska vi sy i de bakre maskbågarna (förkortat bm) för att undvika att sömmen blir klumpig. Bild 1b visar den bakre maskbågen från rätan. När man sen väl syr är det enkelt – bakre maskbågarna kommer att ligga dikt mot varandra.

Räta mot räta.

1b Bakre maskbågen har en nål genom sig.

2. Börja i hörnet. Gå ner med nålen i den ena rutans bm och upp genom den andra rutan (bm igen).

Första stygnet

3. Fortsätt på samma sätt i nästa maska, och i nästa, och i nästa….tills man når det andra hörnet.

Sy med kaststygn.

4. Klipp av och fäst.

Rätsidan

Avigsidan

Och så här enkelt är det. För att det så småningom ska bli en filt krävs lite mer jobb (lite…). Det bästa sättet är att sy långa remsor av rutor, i samma längd som den färdiga filten är tänkt att bli. De här remsorna ska sedan i sin tur sys ihop – på samma sätt som ovan – och se där, en filt!! Eller en ihopfällbar vas…eller en tv-huva…ja!

För den idoga virkare som hyser en patologisk skräck för nålar finns det hjälp att få för ett bättre liv. Vi går härmed vidare till metod 2.

.

Virka  ihop dem:

1. Återigen, slit åt dig två rutor och lägg dem räta mot räta. Vi fortsätter att sikta mot de bakre maskbågarna. Med garn och virknål ska vi nu smyga oss fram mot vårt mål. Smygvirka, alltså…ouch, den var dålig, det erkänner jag. Gå ner i hörnet och hämta upp garnet genom de två bm och igenom öglan på virknålen. Alltså en helt vanlig första maska.

Gå ner i bakre maskbågarna och hämta upp garnet.

Första maskan.

2. Gå ner med virknålen genom nästa maskas (maskors, egentligen) bm och hämta upp garnet igen.

3. Gör en smygmaska, dvs. dra garnet direkt genom öglan på nålen.

Smygmaska dig fram…

4. Forsätt på samma sätt hela vägen till nästa hörn.

5. Klipp av och fäst.

Avigsidan

Rätsidan

Det var det. Även här gäller principen långa remsor som sedan blir något annat. Om man föredrar att virka eller sy är en smakfråga. Jag brukar virka för att det är roligare. Brukar och brukar…jag hamnar oftast någonstans vid den där dammsamlande högen, i ärlighetens namn.

Som avslutning vill jag dock påpeka att vissa saker över huvud taget inte bör ihopfogas alls, under några som helst omständigheter….

“Nämen, det här blev ju precis som jag ville ha det!”

Nu ämnar jag gå i landsflykt och ägna mig åt att göra flätade duschdraperier av lianer.
/Johanna

.

.

18 thoughts on “Foga ihop mormorsrutor… del 2

 1. Tack för en tydlig o bra beskrivning! Roligt skriven också med en stor portion humor:) Nu återstår bara att se om jag får till det själv 😉

 2. Jag har funderat och funderat, testat och testat. Först nu när jag tittar här blir resultatet som jag verkligen vill ha det. TACK för det!

 3. Tusen tack för en rolig beskrivning, jag har högar av rutor som du säger, men nu ska högen förvandlas till något fint.
  Tack!!

 4. Tack för hjälpen! Nu ska rutorna ihop till en jacka…hehe…nää.. en filt.
  Och tack för den härliga humorn, 🙂

  Virka lugnt!

 5. Tack tack….nu kan jag få ihop mitt överkast så småningom…..och tack för många skratt…roligaste beskrivning jag läst på länge =)
  // Jenny

 6. Haha, tack för detta! Så tydligt, bra och trevligt på en gång! Jag återkommer till din sida, som jag googlade mig fram till. Vet inte om du är med i “Vi sytokiga” och “Sytokar” på Facebook, men kanske kan det vara något även för dig. Tack än en gång!

 7. Hej, och tack för tipset!
  Jag ska genast kolla in Facebook; allt med “tokar” tilltalar mig…:)
  // Johanna

 8. Du är en kul tjej! Bra beskrivningar! Nu har jag stickat raggsockar till hela släkten och halva sverige så nu återgår jag till rutorna. (om barnen, 27 och 24) kunde yngla av sig nån gång så man får ge bort barnvagnsfiltarna!!!! /K

 9. Man tackar så mycket! Kan du inte ge bort filtarna redan nu som en liten vink..? 😉

 10. Jaa “Himmel o Plättar” så roligt, o jag fattar allt du skrivit, så duktigt o informativt.
  TACK o tom. kram till dig

 11. Det var den bästa och roligaste virkbeskrivning jag läst. Jag blev sugen på att virka mormorsrutor bara för jag skrattade så mycket och jag ville fortsätta läsa, ungefär som en bra bok!
  Så tack för inspirationen och må handarbetsguden stå dig bi.

 12. Hej. Tack för en bra beskrivning. Undrar lite på hur du gör för att få det snyggt där fyra hörn möts. Det har lätt att bli ett hål om du förstår vd jag menar. Det kanske är jag som slarvar när jag virkar ihop 🙂

 13. Tack för en jättebra och väldigt tydlig beskrivning! Utan den hade jag nog aldrig fått ihop mina mormorsrutor 🙂

 14. Så himla underbart roligt skrivet! Älskar det ser inte alls fram emot att sätta ihop mina 80 rutor till en filt nu😊😊😊😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

20 + two =