.

Tah-daah! Bortsett från damen i korsstygn - hon har inget med saken att göra. Mina foton lämnar ibland lite i övrigt att önska...

En glittrigare, kitschigare jul – 2:a advent!

Lugnet sänker sig över stad och land, andra ljuset tänds, det doftar av hyacint och kryddnejlika, tomten närmar sig och julsånger hörs klinga i natten….jag börjar bli lätt hysterisk och undrar hur i hela friden jag kunde komma på tanken att sticka julklappsvantar till halva släkten. Förmodligen blir det som vanligt – förra gången fick modern sin julklapp i oktober. Året efter. Då kom jag undan med att kalla det en födelsedagspresent istället. I år vete tusan vad jag ska hitta på för ursäkt…

Under tiden jag sitter här och funderar ut diverse svepskäl så har det i alla fall pysslats lite. Så återigen – välkomna till andra delen i årets julpyntsföljetong! Jag har nästan överträffat mig själv vad gäller glitter och kitsch, samt även blivit alldeles förskräckt över hur mycket lurexgarn jag tycks ha i min ägo, pinsamt nog. Förutom en samling av mycket märkliga tingestar, från en familj av mycket fula små prydnadshundar i okänt material till ungefär fyra kilo blandade pärlor och ståltråd. Om det är någon som vill byta sin jättestora lägenhet med tre förråd mot min så hör bara av er.

För att återgå till väsentligheterna – Dagens Julpynt.

I samlingen av märkliga saker hittade jag, förutom lurex, ett gäng gamla vykort och bilder från svunna tider där det vimlade av änglar och små knubbiga barn med vingar. Åhå, tänkte jag och tog raskt fram saxen, här ska vi ha glitter och glamour i granen. Resultatet blev små söta (?), inramade saker med juliga budskap. Återanvänd; tidningar, kort, bokmärken, allt funkar. Enda kravet är att papperet (kortet osv..) är ganska kraftigt. Är det inte det kan man klistra fast lite stadigare kartong på.

Så här gick jag till väga:

Klipp och klistra; jag la två bilder mot varandra så att båda sidor blir fina, utom på hjärtat som jag limmade fast aluminiumfolie på baksidan av. Med en syl gjorde jag sedan små hål längs kanten runtom.

Så är det dags att ta fram virknålen. Börja med att göra en löpögla om nålen så garnet inte fladdrar omkring.

Börja på det stället där “hängaren” ska vara, förmodligen högst upp i mitten. Nu ska det virkas fasta maskor.

Två fasta maskor virkade.

Fortsätt virka fasta maskor, och om bilden har hörn, så virkar man tre fm i varje hörn. Det gäller såklart inte om motivet är runt eller ovalt.

Sedan virkar man helt enkelt varvet runt, och slutar med en smygmaska i första fasta maskan. Vill man så nöjer man sig med det, men om man som jag inte vet när det är dags att lägga av så ger man sig på nästa varv. Naturligtvis slog jag på stort och började hitta på olika invecklade spetsmönster som tog halva natten.

Pynt nummer 1.

Just den här spetsen på pynt nummer 1 hittas på crochet.about.com.  När man virkat den varvet runt avslutar man med en smygmaska i första  maskan. Fortsätt med hängaren som bara består av luftmaskor, sisådär en 20 stycken (beroende på hur lång man vill ha den förstås). Gå ner i första fm igen och gör en till smygmaska, klipp av och fäst garnet.

Pynt nummer 2.

Ett hjärta måste man ju ha förstås…. Så här gjorde jag det – först ett varv fasta maskor, avsluta med en sm i första fm och sedan började jag andra varvet med 2 lm, hoppade över de första två fm och forsatte på detta vis:

1 st i nästa fm, en picot (=virka 3 lm, gör en sm i den första av de 3 nyss virkade lm), 1 st i samma fm, 2 lm, hoppa över nästa två fm, 1 fm vardera i nästa två fm, och så börjar vi om med 2 lm, hoppa över nästa två fm, 1 st i nästa fm, en picot och så vidare, tills man har virkat varvet runt. Hängaren görs på samma sätt som ovan.

Sedan insåg jag att det måste finnas gränser och gjorde bara en liten, liten sak till i all enkelhet (vilket förstås är diskutabelt).

Pynt nummer 3.

Eftersom jag såg i kors nöjde jag mig med en ful rosett. Jättemånga luftmaskor (efter första varvet med fm) som jag knöt ihop efter konstens alla regler. Hängare? Ähh, jag tejpade fast en bit garn på baksidan. Och somnade i soffan.

Vad jag ska hitta på för att bräcka det här tills nästa gång har jag ingen aning om. Klä om soffan med ett enormt sjok av stickat, så att den ser ut som en vansinnig jultomte, eller någon av hans renar? Ja, för tusan, så kan man klistra fast några grenar högst upp som horn! I hornen hänger jag självklart alla virkade julpynt samt en ljusslinga, så blir det riktigt stämningsfullt.

För att avrunda detta; jag vill ju dela med mig av all denna julstämning och önskar er således en glad andra advent med denna vackra bild (jag önskar bara att jag hade kunnat få in lite glitter runt kanten också):

"..förlåt, jag blev bara så sugen..." Från unusualcards.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

2 + 14 =