En glittrigare, kitschigare jul – 1:a advent!

 

Glad 1:a advent på er; julstjärnorna åker fram, första ljuset tänds, de små barnen tindrar andaktsfullt med ögonen, mor har spisrosor på kinderna efter pepparkaksbaket, och far svär sedvanligt över den invecklade mekaniken bakom en elektrisk adventsljusstake.

Hemma hos familjen Johanna tindrar vi så lagom – julpyntet, var det nu har gömt sig, brukar vara så pass dammtäckt att det mer liknar slaget vid Lützen efter fullbordat värv, och de stackars barnen famlar desperat efter landmärken med tårarna rinnande, och snoret likaså. Jag avlevererar den årliga ramsan av hittills okända och nyskapande svordomar, lovar dyrt och heligt att nästa jul ska avnjutas på varmare breddgrader, för att slutligen bli pinsamt gråtmild och svamla om mys, pys och jesusbarnet. Sedan brukar det få vara bra så. Tills det är dags att få upp graneländet. Upp i näsan, upp i ögat, julgransfoten viker sig, kaninskrället har gnagt på sladdarna till belysningen, och hela huset är täckt av barr. På granen sitter det dock inga. Inte ens jesusbarnet brukar hjälpa då. Möjligtvis glöggen.

I år har jag dock tänkt överträffa mig själv, och inbjuder er således till den första av fyra spännande söndagar, i en glittrig, kitschig och allmänt glimmande anda!  Som en liten nedräkning till dopparedagen kommer här, varje advent, att bjudas på en liten beskrivning av ett egenhändigt ihopknåpat julpynt. Dagens pynt – en liten men naggande god julkula.

Denna glittriga tingest är virkad i Drops Cotton-Viscose (för det glänser ju så fint…uäh), och virknål 3mm, men vilket garn som helst funkar. Vad mig anbelangar så får ni virka i vad som helst, var som helst och framför allt hur som helst. Jag har petat i en vanlig julkula, men det går naturligtvis att fylla med något annat, vadd, garn, kokosnöt(?),  eller vad man har till hands. Nu finns förstås julkulor (aahhrg, hur många gånger ska jag upprepa det ordet i år?) i alla möjliga utföranden men såvitt jag kan bedöma är den här i standardstorlek.

Jag har faktiskt inte dokumenterat varje steg i den skapande processen den här gången. Det blev lite bråttom, eftersom jag har legat hemma med en vanprydande tropisk infektion i nyllet och mått ganska märkligt. Varje dag svullnade jag något lite mer, tills jag mot slutet såg ut som något man skrämmer små barn och hundvalpar med; “mammamamma hjälp ta bort den otäcka tanten hon ser dööö ut!!!” Jag hoppas det går bra ändå.

 Lite info:

Första stolpen på varje varv = 3 lm. 

Varje varv avslutas  med en smygmaska i den 3:e lm (dvs. i den första st).

 Virka 2 st tillsammans, alltså en minskning: virka 1 st i nästa st, men gör inte sista genomdragningen av garnet = 2 “öglor ” på virknålen, gör likadant i nästa stolpe = 3 öglor på nålen, och nu gör man sista genomdragningen, genom alla 3 öglorna.

* = upprepa från * varvet ut.

Virka 4 luftmaskor, och slut till en ring med en smygmaska.

varv 1: 3 lm, 11 stolpar om ringen = 12 st.

varv 2: 3 lm, 1st i första st, *2 st i varje st = 24 st.

varv 3: 3 lm, 2 st i nästa st, *1 st i nästa st, 2 st i nästa st = 36 st.

varv 4: 3 lm, 1 st i nästa st, 2 st i nästa st, *1 st vardera i nästa 2 st, 2 st i nästa st =48 st.

varv 5-7: 3 lm, sen virkas 1 st i varje st varvet runt = fortfarande 48 st.

varv 6: 3 lm, 1 st i nästa st, virka 2 st tillsammans, *1 st vardera i nästa 2 st, virka 2 st tillsammans = 36 st.

varv 7: 3 lm, virka 2 st tillsammans, * 1 st i nästa st, virka 2 st tillsammans =24 st.

Nu är det dags att peta i julkulan om man har valt att använda en sådan. Fyller man med ngt annat kan man vänta lite. Glöm för allt i världen inte att göra det innan hela surven virkas ihop bara.

varv 8: virka ihop de två första st, dvs 3 lm + nästa st, * virka 2 st tillsammans = 12 st

varv 9: 3 lm, sedan virkas 1 st i varje st = 12 st

Nu bör det sluta tätt mot toppen av kulan, annars kan man avsluta med ett varv fasta maskor. Klipp av garnet men lämna en ganska lång ände, och dra igenom.

Nu kommer det roliga. Som av en händelse råkade jag ha en liten tofs skräpande hemma (….?) men det är ju annars lätt att göra en egen. Den långa garnänden som blev kvar pillade jag ner och ut genom “botten”, i mitten längst ner. Med mycket möda, besvär och en nål lyckades jag trä på pärlan på garnänden och sen stack jag nålen (och garnet) genom min lilla tassel, och tillbaka upp genom pärlan. Man får dra till ganska tajt så att pärlan ligger dikt mot kulan. Nu är det bara att fästa garnet och fixa till en liten upphängningsanordning. Hurra och nu så är det juuul..

Eftersom granen lyser med sin frånvaro än så länge har jag hängt glittret i fönstret i väntan på bättre tider. Nästa pynt kommer att hänga hos den intet ont anande lokala gymnastikföreningen….

Jaha, det var det. Det tog ju inte så lång tid…  HA! Det kommer mer! Bara för att ni inte ska bryta ihop tills nästa söndag har tant Johanna en liten länksamling att bidra med. Här hittar ni virkade, stickade och hemskapade julpynt i alla former. Mycket nöje!

Virkade dekorationer och pynt  hos Attic 24, som också bjuder på virkade snöflingor. Hos The Royal sisters finns fler stjärnor i gammal god mormorsstil. Eller kanske ett mormorshjärta? 

Vill man istället sticka julstrumpor så har Caron,  och KnitPicks mönster. Julstrumpor men i miniformat stickas hemma hos Jean Greenhowe.

 Knoxsocks visar hur du stickar en julkula. Det gör också Lionbrand och Scrubberbum, a´ la Arne och Carlos.

 Hos Brodösen ges tips på annorlunda granprydnader. How about orange klipper och klistrar i papper till ännu en fin julkula, och hos Blue bird vintage får ni se hur en härlig krans i sann 70-tals anda blir till.

WhipUp har ett, tycker jag, supertips på hur man kan förgylla en tygbit med broderi. Egentligen ingen julprydnad men hittar man rätt tyg så. Där får man också veta hemligheten bakom att göra en girlang i papper. Vill man istället virka en liten stjärngirlang hittar man det hos RedHeart. 

Inför Lucia virkar Erica Laurell tärnljus till minstingen och en lussekatt tillika. Hon har dessutom en hel massa andra virktips inför julen. Vill man istället slå till med en hel luciakrona hälsar man på hos Mamma PCrochetra virkar i arkitektonisk nybyggarstil (det var väl också ett uttryck…)ett pepparkakshus.

Sist och slutligen vill jag slå ett slag för Husmodern av Alla Husmödrar; Martha Stewart. På marthastewart.com finns en flik, Crafts, under vilken 100-tals DIY-projekt står att finna. Klickar man vidare på hennes sajt (som är enorm) kommer man så småningom till Christmas ornaments och decorations – sydda, stickade, slöjdade, virkade, klistrade och klippta. Mer eller mindre snygga, får jag väl tillägga…

…och apropå snyggt, som jag sagt förut, så finns det vissa handarbeten man helst inte ska ägna sig åt alls. Aldrig. Under inga omständigheter. Inte ens i juletider…

“…åhh, tack, precis vad jag önskade mig…”

Pyssla på tills nästa söndag!

Jo

One thought on “Johannas julpyntsföljetong del 1- virkade julkulor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

eleven − four =