Sista och nervpirrande delen i den ohyggligt spännande serien – foga ihop mormorsrutor…del 3!

Nej, faktum är att det slog mig härom natten att om det nu ska fogas ihop till höger och vänster så ska det banne mig göras ordentligt. Till skillnad från föregående inlägg i serien (alltså del 2) där jag visar hur man virkar ihop rutor från avigan, så ska vi nu ge oss på att virka ihop dem med smygmaskor från rätsidan.

Här använder jag mig av fyra rutor, men principen är densamma även när man virkar ihop till exempel en filt av megamånga mormrar (jag blir så hjärtligt trött på att upprepa ordet “rutor”). Rutorna virkas ihop med smygmaskor till långa remsor, först åt det ena, sedan åt det andra hållet. Lägg ut dem i den ordning de ska vara, och virka ihop dem två och två. Jag lägger ut mina fyra….

 

Mycket liten filt... mormorsrutor

Mycket liten filt..

 

Foga ihop mormorsrutor

De yttre/bakre maskbågarna läggs omlott.

Man virkar enbart i de yttre, eller bakre, maskbågarna. Tittar man noga på bilden ovan ser man hur jag har lagt den undre rutans bakre maskbågar lite ovanpå den andra. Samma ruta ska ligga överst hela tiden.

 

Foga ihop mormorsrutor 1.

1. Övre, bakre, nedre...

1. Gör en löpögla runt virknålen, fatta den i ett bestämt grepp och gå sedan ner i bakre maskbågen i den översta rutans nedre hörn. Bakre, översta, nedre…jag försöker få in så många platsangivelser som möjligt, tydligen. Det ter sig en aning förvirrat, måste jag erkänna.

 

Mormorsrutor

2.

2. Gå ner med nålen i motsvarande maska/maskbåge i den andra rutan.

 

Foga ihop mormorsrutor

3. Första smygmaskan

3. Gör en smygmaska.

 

Mormorsrutor

4.

4. Upprepa tålmodigt proceduren i nästa maska. Och i nästa. Och igen…

 

Mormorsrutor

5...till sista maskan.

5…tills du når den sista maskan, eller maskorna, för att vara exakt.

 

Mormorsrutor

6. Nästa par rutor - bara att virka på.

6. Nästa steg – nu börjar det hända saker vill jag lova – är att fortsätta på samma sätt (antiklimax). Utan att klippa av garnet så gör man om steg 1, men med nästa två rutor i ordningen. Övre, nedre, bakre…

 

Mormorsrutor

7.

7. Försök att tajta till mittmaskan så att inte glappet mellan de två paren blir för stort.

 

Mormorsrutor

8.

8. Never ending story; upprepa tills du har nått slutet av remsan. Nu är det dags att klippa av och fästa garnet. Dags för nästa radda, som i sin tur virkas ihop med den du just färdigställt.  Alla rutor i den blivande filten (eller vad det nu är) ska virkas ihop på det här sättet, parvis, i långa rader, innan det är dags att ta nästa steg. Filten ser ju onekligen lite lös och ledig ut på det här sättet. Vi fortsätter:

 

Mormorsrutor

9....vänd på hela härligheten.

9. Vänd helt sonika remsorna/raddorna/rutorna 90 grader och börja om  från steg 1. Övre, bakre, nedre…jag kommer att rabbla det där i sömnen.

 

Mormorsrutor

10. Mittmaskorna.

10. När man når “mitten” gör man en smygmaska i maskan närmast innan de redan ihopvirkade maskorna…

 

Mormorsrutor

11.

11…och går sedan ner med virknålen i maskan närmast efter. Nu är det som vanligt igen.

På det här viset virkar man ihop hela schabraket (ett ord jag är omåttligt förtjust i), och klipper av och fäster garnet efter varje radda. Slutresultatet blir såsom så här:

 

Mormorsrutor

Fortfarande mycket liten, men nu ihopfogad filt.

Tra-la!

Nu ska jag ut och fräsa åt alla vårrusiga individer på gatorna i vår lilla turistfälla till kommun. Jag är på det humöret idag. Sedan brukar jag bli snäll och glad igen.

//Johanna

 

2 thoughts on “Foga ihop mormorsrutor… del 3

  1. Hej! Tack för superbra och tydliga beskrivningar! Nu är jag snart redo att sätta igång med en virkad filt till min brors kommande bebis. 🙂 MEN den absolut snyggaste mormorsrutan jag hittat på internet är den du använder i denna beskrivning, men jag kan inte hitta virkbeskrivning för själva rutan någonstans. Katastrof efter en dags googlande! Har jag missat beskrivningen för rutan nånstans på er sida, eller vet du var den finns? Mvh Sara, blivande faster.

  2. Hej! Jag har nyss börjat virka och mormorsrutorna bara flyger omkring i mitt hem. Men jag har en fråga, och den kommer säkert låta lite dum.
    Tråden jag startar med, och tråden jag avslutar med i varje ruta, vad gör jag med dem? Bör jag väva in dem lite eller kan jag bara klippa bort dessa? I slutet drar jag tråden genom sista maskan bara. Vill inte att rutorna ska trådas upp igen!
    Tänkte få börja foga samman dem snart och det känns som att jag just nu är lite vilse. Försöker hitta svar men ingen verkar vara så tydlig… Hoppas man fattar detta!

    Tack på förhand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

4 × five =