Sysselsättning:  Arkitekt
Företag: Aktiebolag
Hemsida och blogg: hemslojd-tidningen.se/handarbetaren
Mailadress:
handarbetaren@handarbetaren.com
Bakgrund:  KTH arkitektur
Gillar:  
Arkitektur
Ogillar:  
Mobbing
Favoritdesigner/förebild: 
Rei Kawakubo, Kazuyo Sejima

Månadens designer: Handarbetaren

Ganska ofta tänker jag på en scen ur filmen ”Den oändliga historien”. Det handlar en pojke som lånar en bok i ett antikvariat. I boken läser han om Fantasien, fantasins förtrollande land som slukas av något som kallas Intet. Kejsarinnan i landet ber killen, som heter Bastian, att återuppbygga Fantasien. Och det ska han göra med hjälp av sin fantasi och önskningar. När Bastian frågar hur många önskningar han har så svarar kejsarinnan ”så många som du vill. Och ju fler önskningar du har, desto mer magnifikt blir Fantasien.”.

Jag heter Pernilla Wåhlin Norén och är arkitekt. Jag började blogga när jag insåg att internet är som Fantasien, ju mer av Bastians tankar och önskningar, desto större blir Fantasien. Precis som internet. Ju mer information desto magnifikare blir internet. Det fria och enorma superbiblioteket internet. Därför tänker jag, på alla sätt som är möjligt, till exempel detta: att skriva här nu, hjälpa till med att göra Fantasien större.

Stickskolan Månadens designer: Handarbetaren
frivoliteter med gipsapplikationer | dockskåp i mdf

Internet är ett ändlöst bibliotek där man kan fråga vem som helst vad som helst. För vi ska aldrig sluta lära oss saker och lära ut det vi kan. Jag lär mig så mycket tack vare internet. Och självklart vill man bidra till detta socialistiska, sympatiska och smarta system. Det finns många sätt att göra det på.

Som Handarbetaren bloggar jag om olika hantverkstekniker. Det gör jag dels för att jag kan en del om det men också för att jag ser det som en stor och viktig uppgift att just det dokumenteras. Det som ofta så oförtjänt kallas förspilld kvinnokraft när det i själva verket handlar om kultur och starka uttryck.

Månadens designer, Hantarbetaren
nålbindning

Bloggen växer varje dag, den fylls på med information. Och inte bara med det jag skriver, utan framför allt med läsares kommentarer, delningar och mail. Information flödar från människor som levat, genom alla som lever, vidare till dem som kommer att leva. Naturen och tekniken är samma för det finns inga glapp i universum.

Det som ofta så oförtjänt kallas förspilld kvinnokraft när det i själva verket handlar om kultur och starka uttryck.

Det bästa med en globaliserad värld är socialismen, att gemensamt hjälpas åt. Dela med sig. Att arbeta som arkitekt handlar ganska mycket om att ordna bra system. Samhället gynnas av bra system. Allemansrätten är ett exempel. Fria bibliotekslån är ett annat. Fritt internet är ett tredje.

Därför måste internetåtkomst vara en rättighet. Det ska inte kosta något och det ska vara demokratiskt. Den neongröna vågen är en internetfrihetrörelse.

handarbetaren: vävlist
vävlist

Handarbets-zen. Processen i kropp och själ.

Förutom en dokumentering så är Handarbetaren en undersökning av material, teknik, detaljer, fogar och möten. Det är naturligt eftersom jag jobbar så i mitt yrke. Men en annan intressant grej är att som handarbetare kan jag utöva någon form av zen. Låta händerna arbeta och fokusera på ett fysiskt arbete. Händerna som håller på med något startar en kedjereaktion som får hjärnan att gå lite smidigare och nå lite längre. Jag trorinte det är själva objektet som är intressant i kreativt arbete. Det är processen i kropp och själ, en existentiell upplevelse. Genom materialet, tekniken, detaljerna, fogen och mötet. Handarbets-zen.

Månaden designer, Hantarbetaren
täljd virknål, virkar med trasor

Jag rör mig med grova rörelser i mitt formspråk. Ibland pressar jag mig med en pillig och noggrann teknik. Driver på för att lära innan och utan. Det finns en tillfredsställelse i det men då handlar det om något annat. Jag skissar ofta och mycket och skiter i om det blir ”fult”, letar liv i strecken. Eller maskorna för den delen.

Alla har vi olika formspråk och det är viktigt att poängtera varför det inte finns något rätt eller fel.

Här och var i hantverksvärlden får man knackningar på axeln om att man ska göra rätt. Jag fattar inte. Det är hämmande och omänskligt. Omänskligt för att det ligger i människans natur att vara nyfiken och vilja förändra. Hämmande för att handarbete kommer att fortsätta anses torrt, gammeldags, osexigt, omodernt och töntigt.

Månadens designer, handarbetaren
varp i vävstol 

Handarbete har länge varit dolt, förpassat till hemmet och inte kommit utanför dörren.

Med undantag för syjuntor som är en social grej. Med internet har handarbetare ploppat upp som svampar ur marken. Den ena bloggen efter den andra podden efter den tredje kanalen på youtube. Det är intressant att se hur nördig denna sysselsättning är. Hur fängslande och social den är. Det är lätt att få kontakt och respons. Den neongröna vågen passar handarbetare och därför är vi många på nätet.

 Pernilla Wåhlin Norén
tvåändsstickad antimjölkstockningsbolero med påsöm

/ Pernilla

One thought on “Månadens Designer, Handarbetaren Pernilla Wåhlin Norén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

twenty + four =