En glittrigare, kitschigare jul – 3:e advent!

 

Gläns över sjööö och strand...

Så var det dags då; det tredje ljuset tänds, barnen glittrar och glimrar, snön faller vit på taken…jag virkar vidare men glimrar desto mindre. Förkylningen står som spön i backen.

Däremot glittrar det om veckans virkning – snart har jag faktiskt gjort slut på lurexgarn och paljetter. Idag bjuds det på stjärnfall och silvertråd (samt en aning ståltråd som jag var tvungen att staga upp stjärna numro två med). Visserligen ett mycket litet stjärnfall, men dock. Naturligtvis var jag tvungen att förhöja stämningen ytterligare med diverse pärlor och annat krimskrams, som råkade drälla omkring. Jag övervägde huruvida en liten tassel inte skulle vara på sin plats också, men kom tack och lov på bättre tankar.

Första stjärnan.

Nog om detta. Så här blev den första och översta stjärnan till (med restbomullsgarn och virknål 2,5):

börja med en så kallad magic loop, en alldeles utmärkt teknik för att få ett snyggt och jämnt första varv. Jag har länkat här till ett bra klipp som visar hur man gör. Det går att använda sig av vare sig mönstret anger att första varvet ska vara fasta maskor eller stolpar. I det här fallet har jag dragit åt ganska hårt när de första maskorna är virkade.

Alltså – börja med en magic loop, eller magic circle, som och det kallas ibland. Virka 1 lm, och sedan 6 fm i den magiska cirkeln. Slut med en smygmaska i första fm.

varv 1: 3 lm (= första st), och 1 st i första fm, 3 lm, *virka 2 st tillsammans i nästa fm, 3 lm. Upprepa från * 4 ggr till. Slut med en sm överst i första stolpgruppen. Då har man 6 stolpgrupper totalt, med luftmaskbågar emellan. En liten ministjärna om man så vill.

varv 2: 1 lm, virka sedan 5 fm om varje luftmaskbåge. Slut med en sm i första fm.

Mellan varje grupp om 5 fm, rakt ovanför stolpgrupparna, har det nu bildats ett litet, litet mellanrum.

varv 3: 1 lm, 1 fm på samma ställe – i det lilla, lilla mellanrummet. Virka sedan *2 lm, hoppa över 2 fm, virka (3 st, 3 lm, 3 st) i nästa fm, 2 lm, hoppa över 2 fm, virka 1 fm i nästa lilla, lilla mellanrum. Upprepa från * varvet ut, men virka inte den sista fm utan slut med en sm i första fm. Klipp av garnet.

varv 4: med glittergarn, virka sm i bakre maskbågen runt hela stjärnan, och i den mittersta av de 3 luftmaskorna mellan stolpgrupperna virkas en picot – 3 lm, 1 sm i första lm. Slut med en sm i första sm. Klipp av och fäst garnet. Klart.

Den andra, och mittersta stjärnan

Den andra stjärnan virkades i Cotton Viscose och virknål 2,5.

Börja med en magisk cirkel, virka 1 lm och sedan 5 fm om ringen.

varv 1: 1 lm, 1 fm i första maskan, 5 lm, *1 fm i nästa fm, 5 lm. Upprepa från * 3 ggr till och avsluta med en sm i första fm.

varv 2: 1 lm, virka 7 fm om varje luftmaskbåge. Slut med en sm i första fm.

varv 3: 1 lm, virka 1 sm vardera i nästa 3 fm, upp till “toppen” av lm-bågen. 1 fm i nästa fm, *7 lm, 1 fm överst i nästa lm-båge. Upprepa från * varvet ut, men hoppa över sista fm och slut med en sm i första fm. Totalt 5 lm-bågar om 7 lm vardera.

varv 4: 1 lm, virka först 7 fm om första lm-bågen, 3 lm (den lilla udden) och sedan 7 fm till om första lm-bågen. Sedan virkas 3 lm (den lilla udden mellan stjärnans spetsar), och återigen 7 fm, 3 lm, 7 fm om nästa lm-båge. Upprepa varvet runt, avsluta med 3 lm (=sista udden mellan spetsarna) och slut med en sm i första fm. Klipp av och fäst.

Om man vill kan man dekorera med lite glitter (självklart…). Jag virkade ett varv smygmaskor med silvertråd runt den innersta lm-bågen.

Den tredje stjärnan.

Den tredje stjärnan, slutligen, är bara en pimpad version av den första. På det sista varvet, med glittergarn, virkade jag picoten mellan varje spets istället för överst.

Om man vill göra som jag, och ständigt gå till överdrift, så tar man nu fram ståltråd och pärlor, av vilket jag som bekant har ett lager stort nog för en mindre stad. Jag gillar ståltråd; man behöver inte sy, inte knyta, inte fästa eller på annat sätt krångla till det för sig. Klipp av i lagom längder, stick igenom och tvinna ihop. Så. Har man ingen ståltråd skulle jag rekommendera sytråd. Kanske hänga dit en valnöt eller två?

Med detta avslutar jag dagens inlägg – både min son och jag hjärtligt trötta på mig och mitt svärande över datorns egenheter (jag VET, vad folk än säger, att den är fullständigt överbefolkad av ondsinta vättar), så med detta önskar jag er en Glad och Glittrande God Tredje Advent!

/Johanna

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

three × one =