Sysselsättning: Designer av stickat och  fortfarande händer det att jag syr en eller annan gardin åt någon eller ger råd om inredning.
Företag: Inget än
Hemsida: agnetasoderberg.com
Mailadress: fotoagneta@gmail.com
Bakgrund: Inom konst, design och hantverk har jag vandrat och arbetat växelvis hela mitt vuxna liv. Jag har bland annat arbetat med inredning, dekorationsmåleri och konstnärligt fotografi. Efter Stora Konstkursen blev det skulpturlinjen på Gotlands Konstskola. Fotografiet tog sedan över och jag gick GFU och några tilläggskurser där. De senaste två åren har jag gått kortkurser i stickning på Handarbetets Vänners Skola och fortsätter till hösten med ytterligare en.
Gillar: Samarbete, generösa människor, mina barn och barnbarn och förstås alla mina nya stickkompisar.
Ogillar: Trångsynthet i alla former.
Favoritdesigner: Coco Chanel, både som person och designer.

.

Månadens profil 06, Angeta Söderberg

Jag har alltid stickat och sytt kläder, dock aldrig som arbete utan det har varit min avkoppling. Min farmor lärde mig sticka när jag var fem år och det har jag aldrig slutat med.

Farmor lärde mig också vikten och glädjen av ett väl utfört arbete. När jag stickade fel repade hon upp, men hon stickade tillbaka dit där jag slutat så jag upplevde inte det som kritik utan ett sätt att göra rätt. Hon var faktiskt född på 1800-talet så modern pedagogik var nog inte uppfunnen.

.Månadens profil 06, Agneta Söderberg
Det är bra med stora knappar

Jag kommer fortfarande ihåg de strumpor och disktrasor hon stickade ständigt. Just strumporna har följt mig hela livet och den häl hon lärde mig sticka. Den använder jag alltid på mina strumpor och jag stickar just strumpor inte sockor utan tunna sådana i ull att användas istället för de av bomull. En och annan disktrasa händer det att jag stickar när jag blir nostalgisk och tänker på henne.

Inspiration fanns i de gamla stickböcker jag sparat så länge. 3 trådar moulinégarn på stickor 0.75 blir nästan som de strumpor som stickades i Frankrike under 1700-talet.

.

Månadens profil 06, Agneta Söderberg
Knäppkofta och mössa för de minsta

Min senaste period med stickningen fick en ny inriktning när jag ville ha en ny utmaning förutom strumporna. Den kom i form av dockkläder, små plagg i de tunnaste garner jag kunde hitta, stickor 0.75-1.0. Inspiration fanns i de gamla stickböcker jag sparat så länge. 3 trådar moulinégarn på stickor 0.75 blir nästan som de strumpor som stickades i Frankrike under 1700-talet. Jag blev så fascinerad av genomtänkt design och det väl utförda arbetet. I dessa gamla böcker fick jag också inspiration för det som idag är grundbulten i min design. Barnkläder förr stickade man för att använda till vardags, allt från baddräkter till det som behövdes utomhus på vintern.

Det är verkligen roligt och spännande att sticka till de små och sedan få ta del av både  barnens och föräldrarnas ros eller risk

.

Månadens profil 06, Agneta Söderberg
Mjuk och gossig barnfilt

Ungefär här i tiden så träffade jag Britt-Mari Cristoffersson på Sätergläntans kursgård. Kursen hette så träffande Stickning- ett hantverk att utveckla. Det var verkligen en upplevelse och jag åkte därifrån oerhört stärkt i min övertygelse att stickning är välgörande både för den som gör det och den som får det färdiga plagget. Jag funderade mycket och kom fram till att jag ville prova det jag använt i dockkläderna också var användbart i barnens kläder. I samma tid började barnbarnen komma och det blev så naturligt att sticka till dem. Deras föräldrar önskade och jag försökte göra efter det och det har idag blivit en kollektion som är väl utprovad av dem. Det är verkligen roligt och spännande att sticka till de små och sedan få ta del av både  barnens och föräldrarnas ros eller ris.

.

Månadens profil 06, Agneta Söderberg
Strumpa under utveckling

Det som nu står för dörren är att  tillsammans med ett förlag göra en liten bok om den kollektionen som är för de allra minsta. Det arbetet är klart under hösten Jag har under många år stickat tillsammans med Carin Appelqvist ( en fantastisk tvåändsstickerska),  vi har ett samarbete som är så spännande. Vi har så olika kunskaper inom stickning men tillsammans gör vi en blandning av gammalt och nytt. Tvåändsstickning blandat med andra sticksätt blir så bra. Jag deltar med mina stickande vänner från HV i utställningen Krona och Krans på Gotlands Läns Hemslöjd i Visby under sommaren.

.

Månadens profil 06, Agneta Söderberg
Inbäddad i mormors stickning och som overallmodell


Björksund den 1 juni,  2011
Agneta Söderberg

[spacer size=”20″]