Sticka med rundstickor
Alla blogginlägg, Hjälp och Tips

Sticka med rundstickor

Rundstickor är två stickor som är sammanlänkade genom en lång nylon/plastlina.

sticka med runstickor

Rundstickor i bambu

Rundstickor använder man när man vill sticka tubformade stycken utan sömmar, man stickar runt runt i spiralvarv så du alltid har rätsidan emot dig. Använd rundstickor när omkretsen på det du ska sticka är 40 cm och större, för mindre omkrets är strumpstickor att föredra. Stickorna bör vara ca 10 cm kortare än omkretsen på det du ska sticka.

Man mäter längden från stickornas spetsar och du anpassar längden efter vad du ska sticka. Man brukar få plats med den dubbla längden på ett varv på en rundsticka. Rundstickor finns i samma tjocklekar som vanliga stickor, och i längder som normalt brukas finns i 40, 60, 80, 100 och 120 cm.

Det finns fler fördelar med rundstickor. Du kan vila arbetet i knät vilket kan vara skönt särskilt när man stickar lite tyngre plagg. De kan vara lättare när man sitter på bussen för man behöver inte bre ut sig lika mycket som med vanliga stickor och de är lätta att få ner i väskan. Många stickar fram och tillbaka på rundstickor även för platta stycken just av denna anledning.

Man lägger upp på samma sätt som på vanliga stickor.

Du lägger upp maskor på samma sätt som när du lägger upp på vanliga stickor. Se till att maskorna inte vrider sig. Kanten på uppläggningen skall ligga inåt.

När man stickar med rundstickor kan man använda en sk markör för att hålla reda på var varven börjar och slutar. Sätt markören på höger sticka och börja sticka varvet, när du kommer till markören igen har du stickat ett varv och du för över markören på höger sticka igen.

Att sticka med rundstickor är som att sticka med helt vanliga stickor, du använder höger sticka och börja sticka maskorna på vänster sticka. Peace of cake!

You may also like...

2 Comments

  1. Hej,
    Vart hur du köpt stickorna?
    MVH,

    Annuska

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.