Mormorsrutor

Mormorsrutor är på modet igen – trevligt tycker jag. Variationsmöjligheterna är oändliga; det finns nästan lika många olika rutor som det finns mormödrar (jag överdriver gärna…).

Så är även användningsområdena; vare sig du vill virka en filt, en väska eller en tehuva finns det ett överflöd av beskrivningar. Virkning är faktiskt ett underskattat nöje – det är roligt och det går fort; ett par tumvantar kan man göra på en kväll.

Men tillbaka till rutorna. Det heter ju ”rutor”, men de kan lika gärna vara runda, ovala eller ha andra mer eller mindre geometriska former. Just de här är början på en kudde jag fick för mig att göra en lång och tråkig kväll för att pigga upp mig själv och hemmet. Det som förmodligen behövdes var en rejäl dammsugning , men det bortsåg jag snabbt ifrån och talade om för alla att jag nog hade ryggskott.  Beskrivning på dessa hittar du här.

En klassisk mormorsruta

Johannas mormorsruta
Men återigen, mormorsrutor. Det finns en odödlig variant, klassikern i sammanhanget.  Jag tänkte visa hur man virkar dem, och, i nästa inlägg, hur man på ett hyfsat enkelt sätt också virkar ihop dem. Jag tycker det är för bedrövligt tråkigt att sitta med femtielva rutor spridda över huset och virka ihop dem en och en, men det kan också bero på att mitt koncentrationsspann är något begränsat… I alla fall, nu kör vi.

Först och främst,  hitta en virknål och lämpligt garn.  Bomull, ullgarn, allt beroende på vad man tänker göra. Självantändande grytlapp i akryl kanske?

I texten har jag använt mig av förkortningar som följer:

lm – luftmaska
sm – smygmaska
st – stolpe
upprepa mellan *-*

 

Mormorsrutor mönsterbeskrivning

1.

2.


1. Gör en löpögla och virka sedan sex luftmaskor
, en så kallad luftmaskekedja. En luftmaska görs så här: fånga upp garnet runt virknålen och dra det genom den befintliga maskan som redan finns på nålen.

2. Sedan sluter man dessa till en ring medelst en smygmaska. Stick ner virknålen i den första luftmaskan, hämta upp garnet och dra det genom båda öglorna på nålen.

3 a

3 b

3. Nu kommer första varvet: virka tre luftmaskor (dessa räknas som den första stolpen) följt av två stolpar runt ringen. När man gör en stolpe gör man ett omslag kring virknålen, hämtar upp garnet gm lm-ringen, drar igenom två av de tre ”öglorna” på nålen, hämtar upp garnet igen (inte genom lm-ringen den här gången) och drar slutligen igenom de två öglor som nu är kvar.

De tre stolparna (inklusive den första bestående av luftmaskor) kallas för en stolpgrupp.

4 a

4 b

4. Efter den första stolpgruppen virkas två luftmaskor (ibland kan det räcka med en, beroende på garnets tjocklek, eller helt enkelt vad man själv gillar.Två luftmaskor ger ett mer markerat hörn). Dessa två lm bildar nu en luftmaskebåge. Sedan kommer stolpgrupp nummer två, så återigen, virka tre stolpar. Förhoppningsvis ser det då ut ungefär som på bilden nedan.

4b. Detta gör man två gånger till, dvs. fyra ggr allt som allt, så att man till slut har fyra stolpgrupper runt luftmaskeringen, med två luftmaskor mellan varje stolpgrupp. Efter att de sista två luftmaskorna är virkade sluter man varvet med en smygmaska genom den andra luftmaskan i första stolpen (alltså, den som består av tre lm).
Klipp av garnet (lämna några centimeter) och dra igenom.
Således ser varv 1 ut så här: 3 lm, 2 st, 2 lm,* 3st, 2lm* 3ggr.
Avsluta med en sm i första stolpens 3:e lm.

5.

5. Hurraaa! Nu kommer varv nummer två: Dags för färgbyte (om man vill förstås, annars fortsätter man direkt, utan att klippa av garnet). Jag brukar knyta ihop garnändarna – det sparar tid och tålamod att slippa fästa sådär tusen trådar när man är klar. Dessutom är det tråkigt…det är vid det laget jag börjar tycka att det är dags för ett helt annat projekt…pilkastning, någon? Metoden har också fördelen att man kan ”virka in” ändarna (det kommer en bild på det också).

Titta nu på bilden bredvid: i och med att man har knutit ihop ändarna kan man börja varv numero två på ett annat ställe än där varv ett slutade; det brukar bli snyggast så.

Dra garnet på baksidan av rutan och fånga upp det genom lm-bågen mellan första och andra stolpgruppen, till vänster i bild.

6 a

6 b

6a. Så börjar vi om processen: först virkas tre lm (räknas som första stolpen) och sedan två stolpar, följt av två lm – första stolpgruppen.  Men sedan händer det grejer! Nu virkas en till stolpgrupp i samma lm-båge som den första.

Tidigare i texten talade jag om att  ”virka in” garnändarna. Det görs genom att hålla dessa mot baksidan av minirutan och fånga upp det nya garnet runt dem.

6b. På bilden syns det hur de lösa ändarna löper bakom/mellan rutan och de nya stolparna.

7.

7.  Vi går vidare. Utan att göra två nya luftmaskor efter nyss avslutad stolpgrupp (just som man lärt sig det och börjar tycka att man fått lite flyt)sticker man ner virknålen i föregående varvs nästa lm-båge och gör där igen tre stolpar, två lm, och tre stolpar till.

Nu är två sådana stolpgrupper om tre st, två lm, tre st gjorda.Upprepa detta två gånger till, dvs fyra ggr totalt. Då  ser det ut som bredvid.

Sluta andra varvet med en sm i första stolpen (i andra maskan).
Varv två =3 lm, 2 st, 2 lm, 3 st *3 st, 2 lm, 3st* 3ggr. Avsluta med en sm.

The final countdown!!

Varv tre.  Om ni har följt mina pedagogiska och lättförståeliga instruktioner så bör resultatet nu se ut så här:

wow!

Fniss.  Jag var tvungen…

”Hörrni, jag hittade just två kilo plastgarn i sju olika bruna nyanser! Kan bli vrålsnyggt!”
Den här bloggen har fler avskräckande exempel. Jag höll på att bryta ihop.

Nej, allvarligt talat.

8.

8 b

8. Varv tre. Dags för färgbyte igen. Klipp av garnet, knyt ihop den nya färgen med garnändan, dra garnet bakom och gå upp i föregående varvs nästa lm-båge. Glöm inte att virka med ändarna för att slippa fästa.

Nu virkas på samma sätt som på varv två: 3 lm (räknas som första st), 2 st, 2 lm, 3st, i samma lm-båge. Detta är hörnet.
Gå sedan ner i nästa lm-båge och virka 3 stolpar – detta är sidan. Fortsätt på samma sätt med 3 st, 2 lm, 3 st i lm-bågen som kommer näst. Ett hörn igen. Virka hela varvet på detta sätt.

Alltså: 3 lm, 2 st, 2 lm, 3 st *3 st i nästa lm-båge, 3 st, 2 lm, 3 st i nästa lm-båge* 3 ggr, sedan 3 st i nästa lm-båge igen.

Klipp av garnet och dra igenom.  Avsluta varvet, vilket man gör på ett snyggt sätt (på min egenhändigt virkade ruta har jag inte gjort detta utan bara gjort en smygmaska) enligt bilden nedan. Väv in änden.

Bilden nedan visar virkningen från rätsidan.

9.

Klart!!!

15 thoughts on “Mormorsrutor, så virkar du dom

 1. Jättefint Johanna! Nu är det bara att sätta igång med den mormorsfilt jag velat göra hur länge som helst….

 2. Hej johanna! Jag håller på med en barnväst i rutor. Det som jag saknade och inte kunde kunde få till var hur jag avslutar rutan så att det inte syns. Bild nr 9 har jag fått stor användning av. Det bli finare när man gör så. 🙂 Ha det bra och fin hemsida.

 3. Pingback: Mormorsfilt |
 4. Början förstår jag precis, men på nr 3 tappar jag bort mig totalt.
  Vad betyder “gm” och “lm-ringen” ? Det ä där jag blir lost nämligen :/

 5. Hej!
  “gm” betyder helt enkelt genom, och “lm-ringen” – luftmaskeringen – är den lilla ring som du har gjort i steg 1: virka x antal luftmaskor och slut till en ring med en smygmaska.
  Hoppas det går bättre nu!

  /Johanna

 6. Hej igen.
  Nu har jag kommit igång med rutorna men nu har jag en annan fråga 🙂
  Om man väljer att INTE byta färg där du beskrivit att man kan göra det första gången, utan fortsätter med den färg man började med – Hur gör man då?
  Det blir liksom inte bra då jag försöker få till detta :/
  Mvh. Anne

 7. Hej Anne,
  Fråga på bara! 🙂 Jag är bara glad att du hittat hit!
  Nej, jag vet vad du menar – det blir inte bra.
  Så här brukar jag göra: när första varvet är virkat och du har slutat med en smygmaska i första stolpen i första stolpgruppen, så fortsätt bara med att virka en smygmaska vardera i nästa två stolpar så att du kommer till “hörnet”, dvs. luftmaskbågen. Gör ytterligare en smygmaska om lm-bågen och sedan börjar du om som vanligt, på varv 2, alltså: 3 lm, 2 st om lm-bågen…osv. Så här kan du göra oavsett vilket varv du befinner dig på och inte vill byta färg. Jag tycker till exempel att det är fint med en hel ruta i samma färg, och så en annan på det allra sista, eller också bara med ett sista varv fasta maskor i annan färg runtom. Eller så är jag bara lat… allt för att slippa virka in och knyta en oherrans massa lösa garnändar.
  Lycka till med virkningen, och hoppas att det här hjälper!
  /Johanna

 8. Hej!
  Jag har tänkt att försöka virka mormorsrutor men det känns helt fel när jag ser på det. Jag har gjort första varvet. Jag har gjort som det står tror jag, men det blir konstigt ändå. Det är svårt att förklara hur det ser ut. Kan jag maila dig bild på det jag gjort så är det ju lättare att förklara o lättare för dig att se hur det ser ut.
  Mvh Tina

 9. Hej Tina!

  Javisst, maila en bild du, så ska vi försöka reda upp i röran.

  /Johanna

 10. Hej igen!
  Jag behöver ingen hjälp just nu, jag kom på vad felet var. Så nu går det som bara den.
  Har gjort några stycken o ska ge mig på att prova att få ihop dom.
  Tack iallafall.
  Mvh Tina

 11. ÅÅÅHHh fattar ändå inte. Består första stolpen i varje stolpgrupp av tre luftmaskor? Och när man gjort ett hörn, hur dyker man då ner i hålet igen?

 12. Hej,
  jag är ledsen att det tog lite tid. Anar jag lite frustration? AAÅahrrgh…
  Okej, en sak i taget:
  1. Nej, det är bara den allra första stolpen på varvet (dvs. första stolpen på alla varv) som består av tre luftmaskor. Övriga stolpar virkas precis som vanligt.
  2. ÅÅAhh, jag fattar inte..;). Äsch, jag bara skojade. Med hörn, menar du då de två luftmaskorna som virkas mellan stolpgrupperna, som i punkt 4 ovan i beskrivningen? I sådant fall, på första varvet går det till så här: efter att du har virkat 2 lm efter första stolpgruppen så gör du ett omslag runt virknålen och sedan “sticker” du in nålen i ringen, framifrån (se bild 3a och b), och drar igenom garnet en gång till så att du har tre “öglor” runt virknålen, som när du virkar en vanlig stolpe. Här kan du se en video, http://www.youtube.com/watch?v=11Wh7IOT9BI&feature=relmfu, som jag hoppas hjälper. Hon gör inte likadant som jag i vissa fall, men förhoppningsvis ser du hur man gör i hörnen. Hör av dig igen annars.
  //Johanna

 13. Hej!
  Letade efter en bra beskrivning på mormorsrutor. Först hittade jag två dåliga, sen hittade jag hit 🙂
  Har ikväll gjort min första lilla mormorsruta 🙂
  Tack för hjälpen!

 14. Stort Tack!!
  Du har gjortnågot som många försökt med…
  Jag har nu virkat en hel filt och den är så fin.
  Min omgivning tror inte sina ögon …
  Tack

 15. Tack för en fin tutorial! Nu blir det en dockvagnsfilt till lillsnörpan hemma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

thirteen + ten =