Strumpstickor är raka stickor, med spetsar i bägge ändar, men mycket kortare än vanliga stickor.
Liksom rundstickor används Strumpstickor för att sticka tubformade stycken utan sömmar, framförallt mindre arbeten som sockor, vantar och mössor. Strumpstickor säljs i set om fem.
Maskorna fördelas jämnt på tre eller fyra stickor, och man använder sedan en extrasticka. Om man väljer att sticka på fyra eller fem stickor är en smaksak.
Eftersom man stickar runt har man alltid rätsidan mot sig, vilket gör att slätstickning stickas med bara räta maskor på varje varv. En stickbeskrivning på en tröja skriven för att stickas fram och tillbaka kan man välja att istället sticka runt, men man får då oftast göra om mönstret för att det ska fungera. En beskrivning på ett par sockor däremot skrivs alltid för strumpstickor och stickas precis som det står.
Om du ändå vill lägga in till exempel pärlresår i ett par annars slätstickade sockor, så gör du på det sätt som är beskrivet här, där du kan läsa mer om aviga och räta maskor när man stickar runt.
1. Lägg upp maskorna och fördela dem jämnt på tre eller fyra stickor. Här har vi valt att lägga upp på fyra stickor
VIDEO Uppläggning på strumpstickor
2. Det kan vara lite krångligt till en början att hålla ordning på alla stickor, men med lite övning hittar man det sätt som passar en själv bäst. Enklast är att hålla de ”första” två stickorna tillsammans i vänster hand och den högra håller extrastickan, dvs. den du stickar med.
Första varvet
3. Sätt en stickmarkör mellan den första och sista maskan så vet du alltid var varvet börjar.
4. När maskorna så är upplagda ska de nu fogas ihop till en ring. Se till att maskorna inte har vridit sig utan ligger som på bilden. Håll garnet och dra det ganska hårt för att undvika ett stort glapp mellan den första och sista maskan. Med extrastickan i höger hand stickar du nu den första maskan på vänster sticka rät (vi kallar den första stickan i vänster hand för sticka 1).
TIPS: Här är ett litet trick du kan använda för att inte få det där lilla glappet mellan första och sista maskan när du fogar ihop maskorna:
”lyft första maskan”
”sätt tillbaka den lyfta maskan på vänster sticka”
.
”sticka ihop den lyfta maskan med den första maskan”
Lägg upp önskat antal maskor plus en maska extra. På första varvet lyfter man sedan den första maskan på vänster sticka till extrastickan utan att sticka den. Börja sedan sticka enligt beskrivningen.
När du sedan kommer till slutet av varvet så sätter du tillbaka den lyfta maskan på vänster sticka; den sitter nu framför den första (stickade) maskan. Sticka nu ihop de två. Maskantalet är nu det rätta, och de två ihopstickade maskorna är nu första maskan på varvet.
5. Fortsätt att sticka maskorna från vänster sticka rätt.
.
6. När alla maskor på vänster sticka är stickade och sitter på extrastickan, så tar du bara den nu tomma stickan och fortsätter att sticka maskorna som sitter på nästa sticka, som vi kallar sticka 2.
7. När man har stickat en sticka och byter till nästa är det viktigt att hålla garnet ganska tajt, för att undvika så kallade ”stegar” i arbetet. Det är lätt hänt att första maskan blir lite lösare än de andra – det bildas ett litet, litet glapp mellan sista maskan på en sticka och den första maskan på nästa sticka. Den lösare maskan kommer att synas som en lodrät rand på det färdiga arbetet, därav namnet stege.
För att slippa stegar kan man förskjuta maskorna ett steg till höger vid varje övergång. Som exempel: när alla maskor från sticka 2 är stickade och sitter på extrastickan – sticka även första maskan på sticka 3 med samma sticka. Om du använder en stickmarkör är det ingen risk att du tappar bort början och slutet på varvet när maskorna förskjuts.
Nu är det bara att sticka vidare, varv på varv.