Rundstickor är två stickor som är länkade tillsammans genom en lång nylon/plastlina.

sticka med runstickor

En rundsticka används när man stickar tubformade stycken, oftast större arbeten, utan sömmar- du kan alltså sticka en tröja på rundstickor och slippa arbetet med att sedan montera/sy ihop fram och bakstycke. Som namnet antyder stickar man runt, runt, utan att vända arbetet vid slutet av varvet.

Det är underbart enkelt att sticka med rundsticka – slätstickning med bara räta varv! Det är sällsynt att man lyckas ha samma stickfasthet på både de aviga och räta varven när man stickar fram och tillbaka (”platt”), vilket gör att stickningen kan bli lite ojämn; med rundstickning slipper man det problemet. Andra svårigheter som uppträder vid stickning fram och tillbaka, till exempel att behöva öka eller minska på ett avigt varv, eller att man drabbas av lösa maskor här och där, slipper man också. Eftersom man hela tiden har rätsidan mot sig är det också mycket lättare att se var i stickningen man befinner sig.

Rundstickor finns i olika längder; de vanligaste ligger på 40, 60, 80, 100 eller 120 cm. Längden på stickan mäts från spets till spets. Ju fler maskor, desto längre sticka. Den bör dock inte vara så lång att maskorna sträcks ut när de fogas ihop till en ring. Generellt kan man säga att stickan bör vara cirka 10-15 cm kortare än omkretsen på arbetet.

Rundstickan används framför allt till större arbeten, som till exempel en tröja. Man kan välja att sticka hela plagget runt för att få ett sömlöst plagg, eller kanske sticka runt upp till ärmhålen och där dela arbetet. Traditionella lusekoftor och tröjor i fair-isle mönster stickas ofta runt hela vägen och klipps sedan upp för framkant och ärmhål.

Till mindre arbeten, där omkretsen på den färdiga stickningen är mindre än 35-40 cm, är det oftast bättre att använda strumpstickor. Bland annat vantar, mössor och sockor stickas med strumpstickor (man kan dock använda en rundsticka – ”magic-loop” är en teknik för att sticka även små arbeten på rundsticka).

Man kan förstås använda en rundsticka även när man stickar fram och tillbaka; det kan till och med vara lättare i vissa fall. Stickar man exempelvis en sjal med många maskor – de sista varven kan det vara så många som 800-900 – är det naturligtvis enklare att få plats med arbetet på en lång rundsticka, än på vanliga stickor. Dessutom är det ofta skönare för axlarna, och lättare att packa ner stickningen och bära den med sig. Maskorna fördelar sig också jämnare på en rundsticka än på vanliga stickor.

Räta och aviga maskor

Som sagt, du har alltid rätsidan mot dig. Slätstickning stickas alltså med enbart räta maskor på varje varv. Oftast är också rundstickade plagg slätstickade. Det bästa med rundstickning är ju faktiskt att slippa de aviga varven, och all montering som vanligtvis krävs när man stickar en tröja, slipover eller kanske en kjol fram och tillbaka.

På grund av att rätsidan är mot dig stickas däremot rätstickning med vartannat varv rätt, vartannat avigt, till skillnad mot rätstickning fram och tillbaka där man stickar varje varv rätt.

De flesta strukturer – mosstickning, korgmönster, pärlresår, solfjäder med flera – är oftast beskrivna som om de skulle stickas fram och tillbaka. Vill man sticka en sådan struktur men runt måste man på de aviga varven då byta ut aviga maskor mot räta och vice versa.

Som exempel tar vi pärlresår:

Varv 1 (räts): 2rm, *3am, 2rm*
Varv 2: 2am, *1rm, 1am, 1rm, 2am*
Upprepa v 1-2
När man stickar runt så stickas varv 1, rätsidevarvet, som det står beskrivet men varv 2, alltså det aviga varvet, stickas istället så här:
2rm, *1am, 1rm, 1am, 2rm*.

I bilderna nedan beskriver vi hur du börjar en rundstickning. Vi har stickat slätstickning, men oavsett om man väljer rätstickning, resår eller något annat, är tekniken densamma.

Sticka med rundstickor
1. När du ska lägga upp maskor gör du på samma sätt som när du lägger upp på en rak sticka. Här har vi använt oss av korsuppläggning (kontinentalt, eng.; long-tail cast on), som ger en stadig och elastisk kant och oftast är den första uppläggning man lär sig. Den är dessutom den absolut vanligaste metoden och går att använda i de allra flesta fall.

Sticka med rundstickor
2. Innan du börja sticka, så se till att maskorna inte har vridit sig som här, utan ligger som på bild 1, så att inte nederkanten blir snodd.

Sticka med rundstickor
3. För att hålla ordning på början och slutet av varvet kan man använda sig av en stickmarkör. Sätt markören på höger sticka mellan den första och sista maskan på varvet . När du så kommer till markören nästa gång, nu på vänster sticka, flyttar du helt enkelt över den till höger sticka igen.

Sticka med rundstickor
4. Här är några varv redan stickade, men det vi vill visa är att du håller stickorna på samma sätt som vanliga raka stickor, och med rätsidan mot dig.

Sticka med rundstickor

Den första maskan.

1. Det är nu som maskorna ska fogas ihop till en ring. Precis som när du stickar fram och tillbaka, ligger den första maskan på vänster hands sticka. Garnet kommer nu från den högra handens sticka; från den sista uppläggningsmaskan. Håll garnet ganska hårt och dra till ordentligt, för att undvika det lilla glapp som annars kan uppstå mellan första och sista maskan när man fogar ihop stickningen.

Sticka med rundstickor
2. Sticka nu maskan rät på vanligt sätt.

Sticka med rundtickor
3. Första maskan stickad. Fortsätt nu helt enkelt att sticka räta maskor.

Sticka med rundstickor
.

Sticka med rundstickor

Sticka med rundstickor
4. Här är ytterligare några varv stickade.
.

Sticka med rundstickor
5. Avigsidan av stickningen är likadan som när man stickar fram och tillbaka.