[spacer size=”10″]

Sysselsättning: egen företagare
Företag: marias garn
Hemsida: mariasgarn.se (under utveckling)
Blogg: mariasgarnhandelser.blogspot.com
Namn på Ravelry: mariag
Mailadress: mariasgarn@telia.com
Bakgrund: kemiingenjör, marknadsekonom, projektledare etc
Gillar: Snälla människor och stickning
Ogillar: Oginhet och långsinta
Favoritdesigner/förebild: Det finns så många designers jag gillar så det är inte lätt att välja, men Jared Flood (aka Brooklyn Tweed) gör fina modeller och tar framför allt helt fantastiska bilder på det han gjort, och tänk att ha ett helt eget garn. Ysolda är en annan, tänk att få ett sådant genomslag!

[spacer size=”5″]
Maria Gustafsson
[spacer size=”5″]
Jag verkligen älskar stickning och annat handarbete nästan intill besatthet. Vill egentligen mest ”prata” stickning och visa det jag gjort och inte prata om mej, men det känns otroligt roligt (och lite läskigt) att få vara månadens designer här på stickskolan.

För att förstå varför jag är där jag är så börjar vi från början. Min bakgrund är ganska brokig både vad gäller bostadsort (även om det bara har gällt Sverige) och yrkesliv. Jag började som kassörska på ICA under tiden jag utbildade mej till kemiingenjör. Efter ett par år på lab lämnade jag lab-rocken och övergick till kontorsarbete, träffade datorn och tycke uppstod. Jag arbetade med marknadsstatistik, marknadsföring, space management, avtalshantering, dataadministration, projektledning och mycket annat hela tiden med datorn som medkompanjon. Skaffade mej många olika erfarenheter som jag haft stor användning i mitt liv som egenföretagare.

[spacer size=”5″]

Hela livet har jag älskat att handarbeta och jobba med textilier på olika sätt, det var kanske bara i slöjden det inte var lika roligt alla gånger.

[spacer size=”5″]
Sticka baykofta utan sömmar
Baldersbrå, baykofta utan sömmar

[spacer size=”5″]
Jag kommer inte ihåg när jag började sticka, men jag vet att jag sydde och virkade kläder till mina lycketroll (DAMtroll). Jag byggde även hus till dem som jag inredde med textilier, så redan här blandades konstruktion med textil. Jag har sedan fortsatt att sy, har bla sytt 2 brudklänningar varav den ena var min egen (att detta innebär otur tror jag inte på, för vi är fortfarande gifta och det var över 20 år sedan) och sticka. De senaste åren har framför allt stickningen tagit över helt men även virkningen finns med. Jag har dessutom precis börjat lära mig att spinna, nålbinda och brodera – vilken påverkan detta får i mitt fortsatta arbete kan man bara gissa.

Jag skulle nog se mej som en teknisk stickare, jag ”går igång” direkt på en snygg uppläggning, ett komplicerat flätmönster eller en snygg ärmisättning. Jag stickar inte bara mina egna modeller, gillar även att sticka annat fint (även om jag oftast ändrar lite här och där – kan bara inte låta bli). Enda gången jag inte ändrar är när jag stickar sk mysteriestickningar då är det ju svårt eftersom man inte riktigt vet var det skall bli förrän man fått sista ledtråden.

Måhända är det därför jag tycker mysteriestickningar är så roliga, det är skönt och avkopplande att bli styrd istället för att fundera ut egna kluriga lösningar.

[spacer size=”5″]
Norrskensväst inspirerad av Bohus stickning.
Min Norrskensväst inspirerad av Bohus stickning

[spacer size=”5″]

Att måla garn innebär att man lägger färgen på garnet istället för att lägga garnet i färgen. Tekniken gör att man kan få fram fler färgkombinationer och ”bygga upp” färgen på garnet till önskat resultat.

[spacer size=”5″]
Hur kom det sig då att jag blev egen företagare? För drygt 5 år sedan bestämde jag mig i alla fall för att våga hoppa, lägga fallskärmen på hyllan och prova mina vingar som egen företagare och startade då en garnbutik på S:t Paulsgatan i Stockholm. Butiken fick namnet marias garn, precis som namnet på min firma. I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial och tanken var att många färger skulle finns representerade.

Min tro är att många färger inspirerar och ger möjlighet till egna idéer. Det är vanligt att en garnkund väljer en beskrivning och sedan stickar i samma färg som plagget har i beskrivningen. Finns det många färger att välja på är möjligheten att man i alla fall väljer en egen färg även om man inte vill hitta på själv. Jag handmålade även egna garner, marias handmålade garn. Att måla garn innebär att man lägger färgen på garnet istället för att lägga garnet i färgen. Tekniken gör att man kan få fram fler färgkombinationer och ”bygga upp” färgen på garnet till önskat resultat. Dessutom började jag på allvar designa egna modeller i stickat och virkat.

[spacer size=”5″]
Mudd med lite klurig udd, mer lättstickad än
 man kan tro
Hilda, mudd med lite klurig udd, mer lättstickad än man kan tro.
[spacer size=”5″]
‘Designa egna modeller har jag väl egentligen alltid gjort, mer eller mindre. Jag brukade använda två eller oftast fler olika beskrivningar för att plocka lite här och lite där. Troligen var det inte någon av dem som var gjord för det garn eller den stickfasthet som var aktuell. Jag stickade lika mycket med miniräknaren som med stickorna.

Idag går jag oftast tillväga på ett annat sätt. Egentligen skiljer det sig nog inte så mycket ifrån när jag stickar efter någon annans beskrivning då jag läser beskrivningar slarvigt och framför allt stickar efter bilder och diagram.  Jag är urusel på att teckna så jag skissar inte eller sällan, men eftersom jag Stickar upp alla mina modeller själv fungerar det ändå. Jag ser en bild på modellen i mitt huvud, precis som om jag läste en sticktidning. I början är den ganska suddig, men med tiden fokuseras bilden och detaljerna framträder mer och mer. Detta kan ofta ta ganska lång tid, men ibland går det snabbt, det beror på modellens komplexitet. Ofta börjar jag sticka innan hela bilden är helt tydlig. Ärmar kommer ofta på efterkälken vilket innebär att vissa projekt fastnar där ett tag eller så blir det många ärmar stickade innan jag är nöjd.

[spacer size=”5″]

Allt kan inspirera! Ibland är det ett garn som bara vill bli något speciellt, ibland är det ett stickat mönster, ibland ser jag en modell som jag kan göra något annat av och ibland är det en tavla, en bild eller något från naturen och ibland kan det vara en teknik som jag testar.

[spacer size=”5″]
Jag provstickar garn och mönster, numer tvättar jag även provlapparna (oftast i alla fall) då jag insett (den hårda vägen) att det ibland händer massor med stickfastheten när materialet tvättas och jag vill ju att det skall gå att tvätta mina plagg när de är färdigstickade. Det kan bli många provlappar innan jag är nöjd. När stickfastheten är klar (det är ju den som är facit för beräkningarna) är det bara att ta fram miniräknare och stickor.

Förr antecknade jag sporadiskt, men nu har det blivit ett måste annars kan jag ju inte göra en beskrivning som fler kan sticka efter. Sedan är det ”bara” att sticka och repa och sticka och repa lite till samtidigt som jag håller koll på stickfastheten och plaggets storlek. Jag repar mycket, men jag är petig och vill ju att det skall bli som jag tänkt. Mina barn trodde när de var små att jag tyckte bäst om att sticka i krulligt garn (som ju upprepat garn gärna blir).

[spacer size=”5″]
Stickad trekantssjal med spetsstickad kant
Borghild, trekantssjal med spetsstickad kant
[spacer size=”5″]
Får ofta frågan vad jag inspireras av och det är det inte lätt att svara på. Allt kan inspirera! Ibland är det ett garn som bara vill bli något speciellt, ibland är det ett stickat mönster, ibland ser jag en modell som jag kan göra något annat av och ibland är det en tavla, en bild eller något från naturen och ibland kan det vara en teknik som jag testar.

Jag inspireras mycket av gamla nordiska mönster och tekniker men kan även tycka att det ibland blir väldigt vackert att ”bara” sticka rätstickning. Till syvende och sist skall det vara den ”perfekta” kombinationen av garn, stickteknik, modell, färg och eventuellt mönster.

[spacer size=”5″]

Jag tror att min totala förälskelse i stickningen och njutningen att se maska läggas vid maska och sedan bara bli något gör att jag har svårt att fokusera.

[spacer size=”5″]
Jag stickar enfärgat och komplicerade flerfärgsmönster, jag stickar rätstickning och avancerade spetsmönster, jag stickar helst i tunnare garner (under 4½mm) men även ett grövre garn följer med ibland. Detta gör att det inte finns någon ”linje” bland mina modeller. Min tanke är i alla fall att även om modellerna skall kännas moderna skall de vara tidlösa och fungera i många år. Man lägger ju ner en hel del arbete på sitt stickprojekt så det är viktigt att man inte tröttnar på plagget direkt.

Jag designar en del större plagg som tröjor, men det blir mycket sjalar och muddar. Försöker få med någon eller några fina detaljer i mina modeller om det går – ibland kan beskrivningen tyvärr bli för komplicerad om detaljerna blir för många och vissa saker går bra att göra men är näst omöjliga att beskriva. En del av de modeller jag designat är enklare att sticka medan några är mer komplicerade, men vad som är svårt att sticka beror ju på vad man stickat innan. Just nu designar jag 4 olika vantar i tvåändsstickning – samtidigt. Man kunde ju tycka att det räckte med ett i taget, men när inspirationen rinner till är det inte lätt att behärska sig.

[spacer size=”5″]
Kärleksvantar med längtan till våren.
Mina populära kärleksvantar med längtan till våren.
[spacer size=”5″]
Sedan knappt ett år har jag inte kvar butiken, den har övergått i ny ägo och heter numer Litet nystan. Butiken har fortfarande samma inriktning och fokuserar helt på garner av naturmaterial. Jag har tagit en liten paus och studerar på halvtid samtidigt som jag designar lite. Planen var att min hemsida www.mariasgarn.se  skulle uppdateras, men istället har jag börjat sälja mina beskrivningar på Ravelry, än så länge främst på svenska men jag har precis översatta det första till engelska. Det finns även några garnbutiker som säjer mina beskrivningar, men jag hoppas att det skall bli fler. Jag håller även en del privatlektioner och kurser bland annat på Stickfest i Väst och på Litet nystan.

Vad framtiden bär i sitt sköte vet jag inte riktigt, kanske blir det full fokus på stickdesign, kanske dyker det upp något annat. En sak är dock säker, jag kommer att fortsätta sticka! Vad som händer när jag är med garn oavsett om jag stickar det jag designar själv eller andras modeller går att läsa på min blog Marias garnhändelser som jag uppdaterar ofta, nästan varje dag. Lämna gärna en kommentar när du hälsar på.

Sticka lugnt!
Maria

[spacer size=”20″]