Jag älskar randigt

nästan lika mycket som jag älskar prickigt. Däremot är jag inte helt förtjust i att sticka ränder – garnet trasslar ihop sig, jag trasslar ihop mig med garnet och sen går skräpet (jag får inte svära offentligt) inte att repa upp utan kirurgiska instrument. Enfärgade tröjor i tjockt garn rockar! Bara därför ska jag naturligtvis skriva ett inlägg om att sticka ränder. Förmodligen två.

Egentligen är det här tricket jag ska ta upp så enkelt att det skulle räcka med två rader text, men eftersom jag var en övernitisk pedagog i mitt tidigare liv så blir det lite längre än så. Ni får njuta av mina bilder i sann 70-talistisk färgskala.

En randig halsduk till exempel, är ju snyggt, och om man stickar lite bredare ränder så funkar det ju alldeles utmärkt – åtta varv med orange säg, och det bruna garnet snor man bara med upp längs kanten och så stickar man åtta varv med brunt osv.

Jamen, om man vill ha smala ränder på bara ett varv? Ska man behöva klippa av och fästa femtielva garnändar? Eller måste jag sticka en halsduk (eller vad det nu är) i rundstickning för att undvika problemet?

På bilden ovan har jag just stickat ett rätt varv med orange. Nu vill jag sticka ett varv med brunt. Men va…! Det bruna garnet är ju kvar på helt fel sida av arbetet. Ok, klippa av, börja om i andra ändan och sticka avigt tillbaka. Och så vidare i all oändlighet.

Nej! Jag vill inte! Jag stickar bredare ränder med jämnt antal varv så slipper jag det bekymret.

Ha! Det finns en superenkel lösning på problemet:

Bara dra hela arbetet längs med stickan åt andra hållet och börja sticka med det bruna garnet. Eureka!  Det enda man måste tänka på är att använda stickor utan “plopp” i ena änden, och med två spetsar, dvs. strumpstickor, eller en rundsticka.

Två räta varv stickade och båda garnerna befinner sig på samma kant. Nästa steg:

 

Vänd på arbetet och sticka ett avigt varv med det garn som står på tur.

 

Nu är garnet  på varsin sida av arbetet igen. Dra hela arbetet tillbaka längs med stickan och sticka ett avigt varv med nästa färg.

 

Och nu är båda tåtarna tillbaka där vi började. Bara att göra om samma sak igen: ett rätt varv med färg A, dra tillbaka längs med stickan, ett rätt varv med färg B, vänd, ett avigt varv med färg A, osv.

Hur lätt som helst. Funkar även i rätstickning (alltså med bara räta varv) och resårstickning.

Hej så länge

/Johanna

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

2 × 5 =