En tisdag hösten 2010 blev jag så där höstförkyld att jag bäddade ner mig i soffan och stannade hemma från jobbet. Som man gör nu för tiden så skrev jag på Facebook om hur förfärligt synd det var om mig. Jag fick svar från en stickvän i Halmstad att det var minst lika synd om henne. Hon var också hemma sjuk. Vi var väldigt överens om att det var tur vi hade stickningen när vi nu var så ynkliga och sjuka.

”Vad stickar du?”
”Jag kan visa!” (Hon lade upp en bild)
”Ja, så smart! – Åh så fin!”

Så sa vi att vi fick väl ha ett litet stickcafé ihop online, när vi nu inte kunde komma ut och träffa andra stickerskor just den dagen. Det här var vid lunchtid, och jag lade upp ett så kallat ”event” på Facebook och kallade det Online Stickcafé. Samma kväll var 125 personer inloggade i eventet och jag satt med hakan i bordet och undrade vad jag hade råkat göra… Veckan efter formade vi en grupp som hette Online Stickcafé och idag har vi över 2200 medlemmar!
 
Lisa Åhlström, Online Stickcafe

Ett stickcafé öppet för alla!

Jag heter Lisa Åhlström och stickning är en stor del av mitt liv. Jag bor i ett torp i skogen ihop med min sambo, hunden Rolff och tre katter. Jag skriver om mitt liv och om min stickning på min blog visalisas.blogspot.com

Till vardags är jag doktorand vid Institutionen för Arkitektur på Chalmers i Göteborg och min forskning handlar om medborgarinflytande i planering. Det handlar om att få vara med och påverka våra gemensamma miljöer. När jag är ledig är en stickträff med goa stickvänner det bästa som finns. Det mesta i mitt liv handlar helt enkelt om att göra saker tillsammans.

Online Stickcafé Gruppen har en egen sida som är öppen för alla medlemmar att skriva på. Facebook har dock ändrat formatet för grupper medan vi hållit på, och den här gruppsidan har blivit lite rörig. Där hamnar alltid det inlägg som senast kommenterades överst, och det är lätt att tappa bort saker som skrivs i den sortens flöde. Därför har grundidén med faktiska caféer online blivit ännu viktigare i gruppen.

Varje vecka lägger jag upp två caféer som events eller evenemang (Ja, vi har fått öka till två caféer i veckan, för det blev himla populärt det här!). Eventsidan som då skapas är lite annorlunda än gruppens huvudsida, för här hamnar inläggen i strikt kronologisk ordning. Caféerna är långa – mellan klockan 15 och 23 – för att så många som möjligt ska känna at de hinner titta in i alla fall en liten stund. Man är med så mycket man hinner och vill.

I ett forum med så många människor tycker inte alla lika och det är en styrka i cafét att alla åsikter är välkomna, men tonfallet är alltid vänligt.

Formatet på cafét är enkelt, men har krävt en del underhåll och arbete under året som gått. Redan från början kom det upp ett par grundregler som sedan fått forma mycket av det som händer på sidan. De fyra reglerna har kommit till efter diskussioner och önskemål av sidans medlemmar. De lyder:

– Du är här som privatperson. (Inte som butiksinnehavare, förening eller designer)
– Ingen tjänar pengar på Online Stickcafé (Varken direkt eller indirekt)
– Ingen reklam – bara tips! (Kan du själv tjäna pengar på tipset är det reklam)
– Vi är NOGA med copyright-regler. Är du osäker – fråga Lisa som vid det här laget läst på varenda hörn av vad som gäller.
 
Online Stickcafe 

Upphovsrätt och mönsterskydd

Jag lägger nog ca en halvtimme om dagen på cafét. Ibland mer, ibland mindre. Folk frågar vad jag gör, men det blir en del. Dels svarar jag på mail med frågor och förslag, dels försöker jag få överblick över vad som skrivits. I ett onlineforum med så många människor tycker inte alla lika och det är en styrka i cafét att alla åsikter är välkomna, men tonfallet är alltid vänligt. Skulle det bli annat tonfall mellan två enskilda medlemmar försöker jag ta det ”bakom kulisserna” i mailen, och det brukar uppskattas.

Jag tror det är en erfarenhet från mina år som gamer (Jag spelade alldeles för mycket World of Warcraft ett tag). Regelrätta konflikter i en stor samling människor påverkar hela gruppen, och vi måste förstås vara rädda om forumet som bara fungerar om det fylls med glädje! Men alla frågor och diskussioner, så länge de håller civiliserad ton, är alltid välkomna och är uppmuntrade av alla.

En sådan konflikt som gick ganska långt handlade om upphovsrätt till ett mönster, och det ledde till att jag fick läsa på och medla tills vi förstod att det handlade om två olika saker. Upphovsrätten gäller på det skrivna mönstret, medan man behöver söka mönsterskydd för att ha ensamrätt om den designade formen… Den började inne på forumet, men jag fick anledning att be de två diskuterande att välja vänligare tonfall via mail. Men efter lite mailväxling då vi alla lärde oss mer lade jag tillbaka delar av diskussionen i cafét för att fler skulle få läsa vad vi lärt oss.

Det är nu en återkommande diskussion som jag tror är jätteviktig, och det känns skönt att nu ha torrt på fötterna och kunna ge raka svar om vad som gäller i en ganska snårig värld, där jag tror vi måste respektera varandra och varandras arbete…

“Online Stickcafé ger mig en gemenskap jag saknat. Inte bara inspiration och tips, utan ny vänskap!”

En hjärtevärmande historia är det tackmail jag fick från en långtidssjukskriven stickerska som inte hade någon krets av väninnor som delade hennes kärlek till garn. Hon skrev att ”Online Stickcafé ger mig en gemenskap jag saknat. Inte bara inspiration och tips, utan ny vänskap!” Det var ett häftigt mail att få. Inne på den garnbutik i stan där jag är stammis sa innehavarinnan att ”Först förstod jag inte… satt bara och läste att andra satt och stickade här och där, och det är väl kul. Men sen la jag upp en bild på det jag stickat och då blev det ju ett stickcafé! Jag fick frågor om garnval och mönster…”

 

Lisa Åhlström, Online Stickcafe

Ett spännande stickforum

Jag brukar dock poängtera att bästa ursäkten för att inte logga in på caféet är att man är någonstans där man kan sticka tillsammans på riktigt! Onlinecafét ger en möjlighet till gemenskap över hela landet (och över världen), men det finns fortfarande inget som slår att sitta tillsammans med sina stickvänner och fnissa över garnnystanen!

Caféet har blivit ett spännande stickforum, där kvinnan som ger dig tips om ett mönster plötsligt visar sig vara kvinnan bakom en känd garnbutik… men det är det kanske inte alla som vet! Här delas inspiration och kvinnokraft (och en del manskraft, men som i alla handarbetsforum behöver ni bli fler killar!) tips och lärdomar. Varje vecka läggs över 1000 inlägg med frågor, fina stickade saker på bild, tips, länkar och inspiration i eventen eller caféerna.

En del av charmen är att det blir lite tillfälligt. Information ”försvinner” mellan veckorna, och även om en del efterfrågat listor på än det ena än det andra tror jag att det finns en poäng i att vi fortsätter fråga varandra! Länksamlingar och listor finns ju på andra ställen på nätet (stickskolan.se till exempel) och caféets idé har aldrig varit att konkurrera med andra stick-, virk- eller garn-initiativ online. Bara vara något annat!

Vem som helst får vara med i cafét
och du är jättevälkommen i gruppen!

Jag grubblar ständigt på nya stickidéer och stickevenemang. Till våren är jag med och håller workshop på Stickfest i Väst och så planerar jag en uppföljare till den stickutmaning jag hittade på 2009 – So You Think You Can Knit. Jag hoppas jag får anledning att återkomma om det…

Hemsida: visalisas.blogspot.com
Mailadress: visalisa@gmail.com

 

 

 

3 thoughts on “Online stickcafé

 1. Tack Lisa för detta underbara café. För mig som bor ute i obygden och har långt att resa är detta ett fantastiskt tillfälle att få inspiration, hjälp och ett varmt bemötande

 2. Så jättekul att läsa hur Onlinecafet “föddes”. Du gör ett toppenjobb och det är jättekul att delta trots att jag själv ar startat upp ett litet stickcafe hemma är i vår lilla by. För vem vill inte sticka och gå på stickcafe så ofta som möjligt. Tack fr lör jobb du lägger ner!

 3. Hej!
  Hur går det till och när är det öppet.
  Vi har en grupp i Fengersfors som träffas varannan onsdag jämna veckor.
  Med vänlig hälsning
  Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

13 − 5 =