Blogg: Annas garndrömmar
Yrke: Jobbar för tillfället som pedagog.
Familj: I en liten lägenhet samsas jag med man och två barn, samt en massa mjuka fina garner.
Bor: Sedan slutet av 90-talet i Skåne, men en del av hjärtat finns alltid i hemlandet Finland.
Förebild: Jag vill ju bara vara mig själv, men beundrar alla som vågar skapa egna lösningar i smått och stort.

[spacer size=”5″]
[spacer size=”5″] Ja, det hörs ju redan på namnet på min blogg, Annas garndrömmar, vad det hela handlar om; för mig börjar det alltid med garnet – en särskild kvalitet på garnet, en färg, en lyster eller kanske en spännande kombination av lockande, vackra nystan och härvor. Det är alltid med garnet mina drömmar om att skapa börjar.

Stickningen är mycket viktig i mitt liv. Garner och mönster och själva stickandet är som en vän, är terapi, är meditation, är utmaning, kreativitet och glädje på en och samma gång. Bloggbekanta och vänner jag fått på stickcaféet delar passionen och pratar samma språk. Olika situationer och sinnesstämningar kräver också olika slags stickningar, därför har jag alltid många olika projekt på gång samtidigt; olika svårighetsgrad och storlek beroende på var jag är och vad jag gör och hur jag mår. Men det jag verkligen alltid behöver är (minst!) en spetsstickning.

[spacer size=”5″] Annas garndrömmar: Månadens bloggare
Echoflower: Spetsstickning ligger mig särskilt varmt om hjärtat, här är favoriten Echo Flower shawl i handfärgat silke.
Kulturenmuddar: Flerfärgsvirkning är beroendeframkallande, de här egna muddarna är dessutom traditionsenligt märkta med namn och årtal.

[spacer size=”5″] Det faktum att jag gillar att ha många stickningar och virkningar igång samtidigt har sina sidor, förstås. Jag lider av oförbätterlig startitis. Om jag har en idé som jag måste testa, då ska det garn till stickorna, helst genast! Jag vågar inte ens räkna ut hur stor andel av mina påbörjade stickningar som blir något färdigt, men jag har insett att det är såhär jag är, och sålänge det är lustfyllt så fyller det sin funktion.

[spacer size=”5″] Annas garndrömmar: Månadens bloggare
Min dotter Agnes har tagit denna bild där jag har famnen full av härliga Nyansera-garner i riktiga garndrömmarfärger. De tvåfärgsstickade sockorna Harika blev bara påbörjade, sen flög drömmarna vidare till andra påhitt.

[spacer size=”5″]

Hittar jag garn som är vackert och med hög kvalitet så köper jag det – idéerna kommer inte alltid genast.

[spacer size=”5″] Jag inspireras av garn och njuter av att omge mig med garn, så idéerna kan komma först när jag känt in garnet lite. Jag inspireras också av hemslöjd (färg!) och historisk stickning, men vill alltid göra min egen version av saker och ting. Att se handgjorda saker som är nyskapande och egna men där det finns en historisk referens är nog det som är allra roligast att titta på.

[spacer size=”5″] Annas garndrömmar: Månadens bloggare
Med fina enstaka garnhärvor stickar jag gärna småsaker som vantar, de här designade av favoriten Ysolda. Min egen scarfdesign Allium är stickad i lin och mönstret är gratis.

[spacer size=”5″] När jag ser något fint är det oräkneliga gånger jag sagt ”det där kan jag göra själv” – att det inte alltid sedan blir gjort är sedan en annan sak, men att prova på nya mönster och lösningar är en rolig utmaning i stickningen. Där tycker jag att en del av stoltheten kring det jag åstadkommer sitter. Och jag tycker absolut att vi ska vara stolta över allt det kreativa våra händer gör. Att våga prova, våga utveckla och testa nytt är något jag själv försöker jobba mera med. Det kan gälla allt från att prova en ny färgkombination till att göra egna mönster.

[spacer size=”5″]

Jag älskar garn, drömmer om garn och mår bäst om jag får sticka eller virka lite varje dag.

[spacer size=”5″] Annas garndrömmar: Månadens bloggare
Jag led tidigare av koftångest, som lyckligtvis nu är botad. Här är min senaste kofta Arching cables jacket. Mysteristickningen 22 leaves shawlette – så rolig att sticka att jag gjort två stycken

[spacer size=”5″] Jag anser att man ska välja material med omsorg. Eftersom jag värderar min passion för stickning och min egen tid högt, tycker jag att det är slöseri att inte välja det bästa. Även tillbehör som stickor och virknålar finns det ju i massor, och jag uppmanar verkligen alla som håller på och handarbetar att prova sig fram och välja det som känns bäst – det är värt det, för hela skapandeprocessen blir så oerhört mycket mer lustfylld när materialet är bra.

Och dessutom blir ju resultatet fantastiskt också när man valt något med kärlek. Fin kvalitet av ull, alpacka och silke är som ren terapi för själen och att få jobba med dessa material gör åtminstone den här garndrömmerskan lycklig.

För det är precis som jag skriver på bloggen: Jag älskar garn, drömmer och garn och mår bäst om jag får sticka eller virka lite varje dag.
[spacer size=”20″]