Yrke: Formgivare
Företag: Erica Laurell, ericalaurell.se
Hemsida: http://www.ericalaurell.se
Mailadress: info[@]ericalaurell.se
Bakgrund: Studerade design på Studio Bercot i Paris med inriktning på stickat. Gav 2008 ut boken Väldigt virkat och startade 2009 garnmärket Erica Laurell Organic Yarn.
Gillar: Vackra färger och mönster.
Ogillar: Överkonsumtion.
Favoritdesigner/ förebild: Stickdrottningen Sonia Rykiel.

Månadens designer Erica Laurell

Jag tycker att det är jättekul att få vara med här och prata lite om min passion för garner, stickning och framförallt virkning.

Jag har virkat sedan jag var 5 år och har nog virkat eller stickat nästan varje dag sedan dess. Det är lite som en drog och jag älskar när projekt växer fram ur händerna. Det blir ju inte alltid exakt som det var tänkt från början men det är också en del av det fina att man kan ändra och forma vartefter man håller på.

När man stickar och virkar har man friheten att välja allt från grunden till skillnad från t ex när man syr om man inte trycker egna tyger förstås. Man väljer kvalitet på garnet, tjocklek och så sedan vilken eller vilka färger. Efter det så kan man använda sig av olika strukturer och olika mönster. Jag tycker särskilt mycket om vackra färger och mönster men en enfärgad mössa i ett vackert ullgarn i en härlig struktur ger också en underbar känsla att se på.

Erica Laurell Collage

Ofta när jag ska börja på ett projekt så utgår jag från en produkt i ett annat material och gör det i virkat istället. Ett tag tyckte jag att det var väldigt roligt att virka vackra porslinsmönster från 50-talet. Jag har alltid utgått från att allt går att virka och skulle gärna inreda ett helt rum i virkat från mattor till fåtöljerna.

Ett virkprojekt som alltid är roligt att ta fram är mormorsrutor. Man virkar ruta för ruta och sätter ihop det till vad man vill; en kudde, en pläd eller kanske en grytlapp. Här kommer ett mönster på en klassisk mormorsruta som är väldigt rolig att virka. Det passar också både för nybörjare och rutinerade virkare!

Erica Laurell: Virka en mormorsruta

Mormorsruta

Lägg upp 6 lm och slut till en ring med 1 sm.

Varv 1: Virka 3 lm, 2 st om ringen, *3 lm, 3 st om ringen, upprepa från * 3ggr, 3 lm, 1 sm i 3:e lm. Ta av garnet.

Varv 2:
Byt färg och börja i en lmb, 3 lm, (2st, 3 lm, 3 st) i samma lmb, *1lm, (3 st, 3 lm, 3 st) i nästa lmb, upprepa från * 2 ggr. 1 lm, 1 sm i 3:e lm. Ta av garnet.

Varv 3: Byt till första färgen och börja i en båge med 3 lm, 3 lm, (2 st, 3 lm, 3 st) i samma lmb, *1 lm, 3 st i bågen med 1 lm, 1 lm, (3 st, 3 lm, 3 st) i bågen med 3 lm, upprepa från * 2 ggr, 1 lm, 3 st i bågen med 1 lm, 1 lm, 1 sm i 3:e lm. Ta av garnet.

Varv 4: Byt färg och börja i en båge med 3 lm (2st, 3 lm, 3 st) i samma lmb, *(1 lm, 3 st i bågen med 1 lm), upprepa från* 1 ggr, 1 lm, (3 st, 3 lm, 3 st) i bågen med 3 lm, upprepa från * 2 ggr, *(1 lm, 3 st i bågen med 1 lm), upperepa från * 1 ggr. 1 lm, 1 sm i 3:e lm. Ta av och fäst garnet.

Varma hälsningar
Erica