Överkast av mormorsrutor

.

”join on the go”

När man nu efter mycket möda och besvär äntligen lärt sig virka mormorsrutor, kommer nästa chock. – Men för tusan, hur i hela friden ska jag få ihop tvåhundrasjutton rutor då??

Förtvivla icke, det finns ett sätt. Min uppgift för dagen är att visa hur man på ett enkelt sätt virkar ihop rutorna under tiden man sitter där och skapar fler och fler mästerverk, inte efteråt, en och en. Metoden kallas ”join on the go” (på svenska Jonte e´ på gång….nää..). Man kan naturligtvis sy eller virka ihop dem efteråt, vilket i vissa fall till och med är att föredra, men vill man slippa det kommer lösningen här.

.

1. En ruta är virkad, och det är dags att börja på nästa. Fram till och med varv 2 gör man denna på samma sätt som tidigare. Sedan kommer det roliga. Första stolpgruppen på varv 3 (hörnet) virkas, dvs. 3 lm, 2 st. Nu ska man, om allt vore som vanligt, virka 2 lm och sedan 3 st i samma lm-båge. Så sker också, men istället för att virka 2 lm för man nu ner  virknålen i motsvarande (hörnet) lm-båge på den ruta som redan är färdig. Hämta upp garnet och dra igenom.
.

foga mormorsruta 1

1 a

.

foga mormorsruta 2

1 b

Gör en luftmaska till.
Virka ytterligare 3 stolpar och voila! Första hörnet

foga mormorsruta 3

1 c

.
2. Nästa steg. Gå nu ner med virknålen i nästa lm-båge i den redan färdiga rutan.

foga mormorsruta 4

2 a

Hämta upp garnet och dra igenom. Virka 3 stolpar. Gå sedan ner  i motsvarande lm-båge i den färdiga rutan, hämta upp garnet och dra igenom.

foga mormorsruta 5

2 b

.
3. Nu är det  dags för nästa hörn. Virka 3 stolpar på vanligt sätt och upprepa proceduren från första gången:  gå ner med virknålen i lm-bågen i motsvarande hörn, hämta upp garnet och dra igenom. Virka en luftmaska, sedan 3 stolpar till.

foga mormorsruta 6

3 a

.

foga mormorsruta 7

3 b

Sådär ja, det var det ja. Två hörn avklarade. Bli inte nervösa om det ser märkligt ut; det blir bättre.
.
4. Nu är det lätt: fortsätt virka runt på vanligt sätt.

foga mormorsruta 9

4 a

.

foga mormorsruta 8

4 b

.
5. Avsluta och väv in änden. Huurraaa!
Så här ser fogen ut på nära håll:

foga mormorsruta 10

5.

Rätt bra, om jag får säga det själv.

Principen är detsamma, vare sig det är två eller fler rutor som ska fogas ihop. Det måste bara göras fler gånger. Dock, som sagt, i vissa fall kan det vara bättre att göra på annat vis. Här hittar ni fler sätt (men jag är lat och gör den enklaste varianten…)
.

Avslutningsvis, lite idétips
om det är någon som råkar ha lite tid över…

Granny Square Wreck Room

Granny Square Wreck Room, Come up to my room ©Allyson Mitchell with Paul Campbell, 2005

.

.

2 thoughts on “Foga ihop mormorsrutor

 1. Hej

  Har massvis med mormorsrutor klara som också skall fogas ihop men jag måste sy eller virka ihop dem då alla redan har den färdiga storleken, så jag kan inte göra så här. Finns det inga beskrivningar på svenska på webben? Förstår inte riktigt de engelska.

  Mvh

  Anna

 2. Hej Anna!

  Jag har letat, men som du säger är de flesta beskrivningar på engelska. I all korthet; beroende på vad du föredrar så kan du antingen virka eller sy ihop dom i efterhand på ett ganska enkelt sätt – det finns naturligtvis fler varianter – så om du ger mig en dag så sätter jag ihop ett litet blogginlägg om det här. Titta in i morgon eller övermorgon (för att vara på den säkra sidan) så ska det ligga ute under “Johanna tipsar”.

  Mvh Johanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website

12 + four =